Italský ministr navrhl zvážit odchod země z eurozóny

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 3. června (ČTK) - Člen italské vlády dnes navrhl zvážit odchod země z eurozóny a znovuzavedení liry. Itálie by o této otázce měla uspořádat referendum, řekl pro dnešní vydání listu La Repubblica ministr práce a sociálního zabezpečení Roberto Maroni. Kurz eura po této zprávě prudce klesl

Maroni, který je členem euroskeptické Ligy severu, obvinil z "katastrofy eura" vedení Evropské centrální banky, především jejího prezidenta Jeana-Clauda Tricheta. Banka odmítá podpořit slábnoucí ekonomiku největších zemí eurozóny snížením úroků a Itálie letos zčásti kvůli tomu upadla zpět do recese.

Kurz eura po zprávě z ranních úrovní těsně nad 1,23 dolaru spadl až na 1,2220 USD. Přiblížilo se tak opět středečnímu osmiměsíčnímu minimu 1,2158 USD, kam kleslo po zamítavých referendech o euroústavě ve Francii a Nizozemsku. Po těchto událostech se objevily dohady o osudu eura a o možném rozpadu měnové unie

Důvodem možného kolapsu eurozóny by podle ekonomů mohlo být to, že podle dosavadního vývoje měnová unie nenapomáhá sbližování hospodářského vývoje jednotlivých zemí a naopak rozdíly spíše prohlubuje. Hlavním příkladem neúspěšného člena měnové unie je právě Itálie. Ta se podle týdeníku The Economist stala novým "nemocným mužem Evropy".

Itálie, jejíž zboží ztrácí ve světě konkurenceschopnost, byla zvyklá pomáhat si z problémů devalvacemi liry. To však po přijetí eura dělat nemůže. Jsou to právě italští politikové, kteří v posledních měsících po ECB nejdůrazněji požadovali snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK