ČSÚ: Vývoz českého zboží v dubnu převýšil dovoz o 5,1 mld. Kč

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Český zahraniční obchod vykázal v dubnu přebytek 5,1 miliardy korun. Meziročně se obchod se zahraničím zlepšil o 16 miliard korun, což je nejvíce v celé historii České republiky. Březnový přebytek obchodu se po revizi vylepšil na 7,9 miliardy ze šesti miliard korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Se státy Evropské unie byla bilance obchodu aktivní ve výši 25,1 miliardy korun. Se státy mimo unii schodek činil 20 miliard korun. U obou teritorií se však obchod vyvíjel ve prospěch českých vývozců.

Příznivě se podle statistiků v dubnu vyvíjely bilance obchodu ve všech komoditních skupinách s výjimkou minerálních paliv. Zlepšil se zejména obchod se stroji a dopravními prostředky. Aktivum v obchodu s těmi výrobky stouplo o 7,6 miliardy.

Obchodní bilance vykázala od letošního ledna do dubna přebytek 24,5 miliardy korun ve srovnání se schodkem 9,6 miliardy korun ve stejném období 2004.

Vývoz strojů a dopravních prostředků celkově v dubnu klesl meziročně o 2,6 procenta, snížil se však i jejich dovoz, a to o 14,1 procenta. O 44,4 procenta se snížil export telekomunikačních zařízení a o 26,3 procenta vývoz výpočetní techniky. V zahraničí naopak téměř o pětinu stoupl zájem o české stroje a zařízení všeobecně užívaného v průmyslu. Silničních vozidel se vyvezlo proti loňsku o 17,1 procenta více.

Růst dovozu minerálních paliv o 51,3 procenta způsobil podle ČSÚ hlavně vyšší dovoz ropy, jehož hodnota stoupla meziročně o 102,6 procenta.

O polovinu méně než loni se do Česka v dubnu dovezlo kovozpracujících strojů. O 30 procent se snížil dovoz telekomunikačních zařízení a o 22,3 procenta výpočetní techniky.

Meziměsíčně a po sezonním očištění se vývoz v dubnu zvýšil o 2,4 procenta a dovoz o 5,2 procenta. Od letošního ledna do dubna export meziročně stoupl o 12,7 procenta a import o šest procent, dodal ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK