Koruna díky zahraničnímu obchodu mírně posílila na 30,23 Kč/EUR

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Koruna zahájila obchodování posílením o šest haléřů k 30,20 Kč za euro, po 10:30 stála na 30,23 Kč/EUR. Ke zpevnění kurzu přispěly příznivé výsledky dubnového zahraničního obchodu. K dolaru česká měna od rána posílila o sedm haléřů na 24,63 Kč/USD. ČTK to řekl dealer České spořitelny Marek Ratkovský.

Kurz na eurodolarovém trhu se nakonec příliš neměnil po prohlášení italského ministra práce Roberta Maroniho o tom, že by Itálie měla zvážit odchod z eurozóny a opětovné zavedení liry. "Musel by to být ostrý návrh, reakce na nějaký názor brzy vyprchá," podotkl Ratkovský.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská míní, že americká měna dnes kvůli tomu na světových trzích dále posílí. "Bude záležet na tom, co kdo řekne," poznamenal Ratkovský. K euru by podle něj měla domácí měna postupně posilovat směrem k 30,00 Kč/EUR. "Otázkou je, jak dlouho to bude trvat. Dnes by však ještě koruna neměla překonat 30,15 Kč/EUR," dodal.

Společná evropská měna utrpěla tento týden vůči dolaru ztráty kvůli odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku. Český zahraniční obchod vykázal v dubnu přebytek 5,1 miliardy korun, zatímco analytici očekávali mírný deficit. Meziročně se obchod se zahraničím zlepšil o 16 miliard korun, což je nejvíce v celé historii České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK