ČSÚ: Ceny jatečných zvířat ve 22. týdnu stouply

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Další nárůst výkupní ceny hovězího dobytka zaznamenal v tomto týdnu Český statistický úřad při svém pravidelném šetření. Zvýšily se i výkupní ceny prasat. Mírně naopak zlevnila potravinářská pšenice, které je na trhu stále přebytek z loňské úrody.

Cena jalovic se v porovnání s minulým týdnem zvýšila na kilogramu živé váhy o 55 haléřů na 29,75 Kč. O stejnou částku narostla cena jatečných prasat, které zemědělci v tomto týdnu prodávali masokombinátům v průměru za 30,52 koruny. Za jatečné krávy dostávali chovatelé 28,01 Kč/kg, tedy o 61 haléř více než minulý týden.

Chovatelé si již delší dobu stěžují, že nízké výkupní ceny zpracovatelů je nutí rušit chovy prasat i hovězího dobytka. Již dříve také upozornili, že domácí produkce letos nepostačí na krytí spotřeby hovězího a spotřebitelské ceny zřejmě porostou v řádu procent. Podle ČSÚ tento týden ceny vepřového i hovězího stouply proti předchozímu týdnu o 1,5 procenta.

Levnější byla v tomto týdnu na agrárním trhu kuřata, kilogram prodávali zemědělci za 20,57 koruny. Cena mléka stagnovala na 8,31 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK