Sobotka: Diskuse kolem eura nesmí zpochybnit jeho přijetí do 2010

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Současné diskuse o budoucnosti eura nesmí zpochybnit plán České republiky přijmout společnou měnu do roku 2010, uvedl dnes pro ČTK ministr financí Bohuslav Sobotka. Euro je podle něj úspěšným projektem a má ve světě stále větší váhu. Společné měny se zastal i premiér Jiří Paroubek.

Oba tak reagovali na skepsi kolem eura, která se objevila po nedávném odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku. Proti euru naposledy vystoupil italský ministr práce a sociálního zabezpečení Roberto Maroni. Itálie by podle něj měla zvážit odchod země z eurozóny a znovuzavedení liry.

"Euro je úspěšný projekt. Euro jako měna má ve srovnání s dolarem stále větší váhu, používá se stále více pro obchodování i jako rezervní měna. Současné diskuse nesmí zpochybnit cíl přijetí eura v ČR do roku 2010," řekl Sobotka.

Podle premiéra Paroubka přispívá vidina přijetí eura ke snižování schodků českých veřejných financí. "Odpískávat opatření, která jsou potřebná k dosažení určité stabilizace veřejných financí, by nebylo dobré," řekl ČTK s tím, že tlak na snižování deficitu česká vláda dlouhodobě podporuje.

Vedle italského ministra Maroniho nepodpořil příliš euro tento týden ani ekonomický poradce šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Profesor Leuvenské univerzity Paul de Grauwe ve čtvrtek připustil, že se nepřijetím ústavy EU zvyšuje riziko zhroucení eurozóny a pádu jednotné měny. Euro je podle něj bez politické integrace dlouhodobě neudržitelné.

Německá a Evropská centrální banka tento týden označily šířící se úvahy o rozpadu eurozóny za "absurdní". Také čeští ekonomové většinou tvrdí, že i přes různé problémy, kterými členské státy trpí, jsou úvahy o zániku eura nesmyslné. Dobrému fungování eurozóny však podle nich brání špatná rozpočtová disciplína států, bariéry na společném trhu a rozdílný ekonomický vývoj jednotlivých zemí.

Po odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku se euro dostalo až na své osmiměsíční minimum 1,2158 USD/EUR. Dnes dopoledne se obchodovalo kolem úrovně 1,2270 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK