ARTN: Zdanění hypotečních zástavních listů zdraží hypotéky

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) varuje, že chystané zdanění hypotečních zástavních listů by mohlo snížit dostupnost bydlení v Česku. Úrokové sazby u hypoték by totiž vzrostly o několik desetin procentního bodu. Měsíční splátka standardní hypotéky ve výši 1,5 milionu korun by se tak mohla prodražit až o 400 korun měsíčně, informovali dnes ČTK zástupci asociace.

Hypoteční zástavní listy (HZL) mají vyšší výnosnost než většina ostatních běžně dostupných investičních příležitostí. Jejich atraktivitu zvyšuje i to, že výplata úroků nepodléhá dani z příjmu. Navíc s nimi lze obchodovat před datem splatnosti. Ministerstvo financí chce ale daňové úlevy zrušit, protože již neslouží k původnímu účelu financování hypoték, ale slouží k čistě obchodním zájmům. Odborníci je totiž považují za bezpečnou a výhodnou investici. Jsou kryté dvojím způsobem - pohledávkami z hypotečních úvěrů a zástavním právem k nemovitosti.

Podle ARTN ale daňová úleva na HZL jako nepřímá státní podpora hypoték zvyšuje dostupnost bydlení širokému okruhu lidí. "Růst úrokové sazby by mohl znamenat odliv potenciálních stavebníků a zájemců o koupi nemovitostí, což by se mohlo negativně projevit na poměrně dobře fungujícím trhu rezidenčních nemovitostí," dodal viceprezident asociace Michal Šourek.

Podle prezidentky ARTN Zdeňky Klapalové dosavadní pokles úrokových sazeb na historicky nejnižší úroveň navíc umožnil prakticky zrušit státní finanční podporu hypoték. "V okamžiku, kdy je možné čekat postupnou deregulaci nájemného a od roku 2008 zdražení bydlení vinou plánované změny DPH, a kdy je zároveň jasné, že ani nízké úroky nevydrží do nekonečna, nám odstranění tohoto typu podpory bydlení v současné době připadá velmi nesystémové," uvedla.

Zástupci ARTN se domnívají, že český trh s bydlením stále potřebuje co nejširší podporu bytové výstavby. Podle studie ARTN tvoří byty ve vlastnictví pouhých 13 procent českého bytového fondu a počet nájemních bytů je dvakrát větší než bytů ve vlastnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK