Česká pojišťovna z loňského zisku 4,2 mld Kč dividendy nevyplatí

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Česká pojišťovna z loňského zisku dividendy nevyplatí. Akcionáři největší domácí pojišťovny na valné hromadě rozhodli o tom, že čistý zisk 4,2 miliardy korun bude převeden na účet nerozděleného zisku minulých let. Řekl to mluvčí ČP Václav Bálek. V předchozích letech pojišťovna dividendy vyplácela. Loni akcionáři schválili vyplatit na dividendách dvě miliardy Kč, předloni 3,5 miliardy korun.

Valná hromada pojišťovny dnes rovněž schválila roční účetní závěrku za rok 2004, konsolidovanou účetní závěrku za rok 2003 a zvolila Jiřího Šmejce členem představenstva. Šmejc byl představenstvem pojišťovny kooptován do funkce člena představenstva loni v září. Valná hromada musí podle zákona přibrání člena potvrdit volbou, vysvětlil předseda představenstva ČP Ladislav Bartoníček.

Zisk ČP podle auditované účetní závěrky vzrostl loni na 4,2 miliardy korun ze 3,1 miliardy v předchozím roce. Předepsané pojistné ČP dosáhlo 41 miliard korun, meziročně tak stouplo o osm procent.

Vlastní kapitál společnosti meziročně posílil o 21 procent na 18,1 miliardy Kč, a to zejména díky pozitivním hospodářským výsledkům a růstu hodnoty dceřiných společností ČP. Bilanční suma ČP dosáhla 121 miliard Kč a technické rezervy 84 miliard korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Její základní kapitál činí tři miliardy korun, pojišťovna spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Hlavním akcionářem ČP je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK