Sobotka chce plošné i výběrové škrty, bude jednat s resorty

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Škrty v rozpočtu na příští rok musí být plošné i výběrové, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Stát podle něj bude muset v roce 2006 ušetřit asi 20 až 30 miliard korun. Sobotka se proto příští týden sejde s ministry, kterých se budou škrty týkat nejvíce. Výsledný návrh chce poté předložit předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi, který zatím plošné škrty odmítá.

"Návrhy vždy budou obsahovat určitou kombinaci plošných a selektivních škrtů. Mám naplánovanou sérii jednání na příští týden s největšími resorty, kterých by se případně dotkly ty největší úspory," řekl Sobotka.

Ministr se sejde především s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem, který se dosud úsporám brání. Jednání plánuje také s ministerstvy vnitra a zemědělství.

Premiér Paroubek tvrdí, že vláda by měla šetřit jen v některých oblastech. Zatímco Sobotka hovoří o nutných úsporách 20 až 30 miliard, Paroubek již dříve hovořil asi o polovičních úsporách.

Sobotka argumentuje především nutností dodržet schodek a výdaje, ke kterým se ČR zavázala Evropské unii v takzvaném konvergenčním programu. Pokud by vláda nezačala spořit, ČR by nemohla do roku 2010 přijmout euro.

Vládní debata o rozpočtu potrvá do konce září, kdy bude kabinet muset odeslat hotový návrh rozpočtu do Poslanecké sněmovny. Největší boje o rozdělení peněz mezi resorty lze ve vládě jako každoročně očekávat v červenci a srpnu.

Na letošní rok schválili poslanci státní rozpočet se schodkem 83,6 miliardy korun. Loni stát hospodařil se schodkem 93,5 miliardy korun. Zatím nejhůře skončilo hospodaření státu v roce 2003, kdy se deficit vyšplhal až na 109,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK