Firmy na severní Moravě krachují nejčastěji

06.06.2005 | , Coface Intercredit
Tiskové zprávy


Nejvyšší pravděpodobnost, že se ocitnou v konkurzním řízení, mají v Česku firmy ze severní Moravy a severních Čech. Vyplývá to z nové analýzy společnosti Coface Intercredit Czechia, která porovnala celkové počty právnických osob v jednotlivých částech republiky s počty insolvencí připadajícími na příslušné soudy. Naproti tomu nejmenší riziko konkurzu stojí v průměru před firmami z Prahy a středních Čech.

Na severní Moravě bylo v roce 2003 zahájeno konkurzní řízení s 217 firmami, což představuje 0,42 procenta všech registrovaných právnických osob se sídlem na území někdejšího Severomoravského kraje. V severních Čechách bylo ve stejné době zahájeno konkurzní řízení s 167 firmami, což odpovídá 0,39 procenta zdejších právnických osob. V Praze a středních Čechách činil tento podíl pouze 0,22 procenta a celorepublikový průměr byl 0,30 procenta. Celkem bylo v roce 2003 podle údajů Coface Intercredit Czechia prohlášeno 1734 konkurzů, z toho 1332 na právnické osoby a 402 na fyzické osoby.
 
„Čísla o četnosti insolvencí v jednotlivých částech republiky jednoznačně souvisejí s ekonomickou situací regionů. V krajích, které jsou na tom ekonomicky hůře, je logicky i riziko krachu firem větší,“ řekl ředitel Coface Intercredit Czechia Jiří Hylmar.

Statistiky insolvence firem v jednotlivých částech země lze zatím vypočítat pouze pro jednotky odpovídající územně-správnímu členění ČR do roku 1999, protože nové kraje dosud nedisponují krajskými soudy nebo jim oblast konkurzních řízení nebyla dána do kompetence. Data za rok 2004 bude možné předložit poté, co Český statistický úřad zveřejní počty ekonomických subjektů v tomto roce.

Celkový počet konkurzů v České republice již od roku 2000 stále klesá a podle údajů Coface Intercredit Czechia se loni snížil o dalších téměř 16 % na 1461 (obr. 2). Nejprudší pokles nastal v Praze, s výjimkou jižních Čech jej však lze pozorovat i ve všech ostatních částech ČR (obr. 3).

„Bez hlubší analýzy nelze jednoznačně odpovědět, proč k tomuto poklesu dochází,“ uvedl Jiří Hylmar. „Domníváme se však, že se v něm s určitým nezbytným zpožděním odráží oživení domácí ekonomiky, která loni vzrostla o 4 procenta, zvýšení vývozu navzdory relativně silnému kurzu české měny a také příznivý vývoj na finančních trzích, kde bylo díky poklesu úrokových sazeb možné získat úvěr výhodněji než v minulých letech. Zároveň lze předpokládat, že podobně jako například v Polsku, kde je vývoj počtu konkurzů v posledních letech podobný, těžily domácí firmy také z otevření evropských trhů po vstupu do Evropské Unie.“

Nejrizikovějším odvětvím je v důsledku silné konkurence na trhu obchod (velkoobchod i maloobchod), což platí nejen v České republice, ale i v dalších státech střední a východní Evropy s výjimkou Rumunska, a dále rovněž stavebnictví. Podle analytika Coface Intercredit Czechia Petra Baráka mohl ovšem loňský pokles počtu konkurzů souviset s pozitivním vývojem v těchto dvou oblastech. „Stavebnictví silně rostlo a zvyšovala se také průmyslová produkce, což má vliv i na růst obchodu a služeb,“ vysvětlil Barák. Podle něho je však možným vysvětlením i to, že část insolvencí není řešena podáváním návrhů na konkurz, ale exekucemi majetku. Počet exekucí totiž v posledních letech prudce roste: podle údajů Exekutorské komory ČR se počet nařízených exekučních řízení zvýšil z 4302 v roce 2001 na 155156 loni.

Detailní informace o vývoji konkurzů v České republice lze získat prostřednictvím nové služby e-Zpravodaj, která je dostupná po zaregistrování na adrese www.cofaceintercredit.cz. e-Zpravodaj umožňuje získat okamžitě aktuální i historické informace o insolvencích firem a navíc v porovnání s existujícími internetovými vyhledávači konkurzů dává zájemcům do ruky snadno ovladatelný nástroj k přehlednému třídění dat a analýzám trendů insolvencí podle kritérií, která si sami zvolí. Zákazníkům společnosti Coface Intercredit Czechia, akademické veřejnosti a novinářům je tato služba poskytována bezplatně.


Obr. 2
 

Obr. 3
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy