Výbor EP pro právní záležitosti hlasuje o jednotných platech europoslanců

15.06.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Mezi Evropským parlamentem a vládami členských států EU se schyluje k první dohodě o jednotných kompenzacích pro europoslance. Ti jsou většinou placeni jako poslanci národních parlamentů, z rozpočtů svých zemí.

Po letitých sporech mezi členskými státy EU nyní dostatečná (kvalifikovaná) většina zemí Pětadvacítky souhlasí s tím, aby europoslanci byli placeni přímo ze společného rozpočtu. Měsíčně by od příštího volebního období pobírali zhruba třetinu základního platu soudce ESD neboli 7.000 eur. Dosud lépe placeným europoslancům, například z Itálie, by jejich země mohly přilepšit. Cestovné by se všem proplácelo jen do výše předložených dokladů.

Zítra 15. května 2005 odpoledne bude o zprávě ke kompromisnímu návrhu, který předložilo Lucembursko coby současná předsedající země Unie, na mimořádném zasedání jednat a hlasovat Výbor EP pro právní záležitosti.

Celý Parlament má o novém statutu poslanců hlasovat už příští týden v Bruselu na plenárním zasedání, jehož předběžný pořad jednaní naleznete zde. Prozatímní znění zprávy najdete zde a pozměňovací návrhy (kolem 130) zde.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy