Exekutorská komora je připravena vymáhat pro stát pohledávky spojené s alimenty

15.06.2005 | , Exekutorská komora
Tiskové zprávy


Vláda na svém zasedání 25. května 2005 nepodpořila poslanecký návrh na vydání zákona o náhradním výživném a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o náhradním výživném). Podstatou nového zákona je návrh, aby stát vyplácel dlužné alimenty a peníze pak vymáhal od dlužníků.

Hlavním důvodem zamítnutí byla obava z vysokých nákladů a administrativní náročnosti. Poslanecký návrh přesto putuje do parlamentu a má reálné šance na přijetí. „Považujeme tento způsob úhrady dlužných alimentů za dobrý nápad,“ řekl dnes JUDr. Juraj Podkonický, PhD., prezident Exekutorské komory ČR.

Pokud by byl zákon přijat, získala by rodina dlužníka, která se často nezaviněně ocitá ve velmi tíživé finanční situaci, soudem stanovené výživné v plné výši přímo od státu. Stát by pak vymáhal vyplacené peníze přímo na dlužníkovi (povinném).

Soudní exekutoři jsou připraveni pohledávky pro stát vymáhat a  ten by to nestálo žádné peníze navíc. Na základě rozhodnutí soudu by totiž poplatky spojené s činností exekutora byly součástí vymáhané částky. „Domnívám se, že, náklady spojené s výplatou výživného, které by vznikly státu, by mohly rovněž být součástí exekučně vymáhané částky. Státu by tak nevznikly žádné náklady navíc, samoživitelky či samoživitelé by dostali, co jim patří. Řada povinných, tedy zapomětlivých otců i matek, by se exekuce se státem v pozici oprávněného zalekla a raději zaplatila.  Ostatně, neuhrazené výživné v řádu několika tisíc měsíčně by se jim mohlo exekucí značně zvýšit,“ dodal JUDr. Podkonický.

Na soudní exekutory se již dnes obrací řada matek ale i otců a ti pro ně výživné vymáhají. „Chápeme někdy skutečně zoufalou situaci těchto rodin a v souladu s etickými principy v těchto případech nevyžadujeme žádné zálohy předem ani smluvní odměnu,“ řekl JUDr.  Podkonický.  Míra úspěšnosti vymožení těchto pohledávek se v současné době pohybuje okolo 75%.

Ne každý rodič, který se marně snaží domoci svých práv, však o této možnosti ví. Navíc zjištění majetku není vždy jednoduché a může proběhnout jen na základě rozhodnutí soudu, což znamená často týdny, měsíce a někdy bohužel i roky, kdy je rodina dlužníka bez peněz. Vyplácení výživného státem by proto pomohlo těm nejpotřebnějším rychle a bez zbytečných průtahů. Exekutorská komora proto tuto poslaneckou iniciativu podporuje.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy