Ceny ropy po deseti týdnech opět překročily 57 dolarů za barel

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 17. června (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes po více než deseti týdnech vrátily nad 57 dolarů za barel. Údaje o silné spotřebě ropných produktů ve Spojených státech totiž posílily pochybnosti o tom, že se rafineriím podaří uspokojit poptávku po benzinu v letní motoristické sezoně a současně vytvořit dostatečné zásoby topných olejů na zimu.

Cena americké lehké ropy kolem 10:30 SELČ stoupla o 43 centů na 57,01 dolaru. Od začátku týdne si tak připsala více než šest procent a od rekordního maxima 58,28 dolaru ze začátku dubna ji nyní dělí necelé dva dolary.

Poptávka po benzinu v USA se v uplynulých čtyřech týdnech meziročně zvýšila o tři procenta a spotřeba nafty, topných olejů a leteckých paliv stoupla dokonce o 6,5 procenta. To spolu se silnou poptávkou v Číně zvýšilo obavy ohledně omezené světové kapacity rafinerií.

Ministři kartelu OPEC se tento týden ve Vídni dohodli na zvýšení celkového limitu těžby ropy o půl milionu na 28 milionů barelů denně. Analytici však tento krok považují spíše za symbolický, protože ropný kartel již těží prakticky na plné kapacity a problém teď navíc není v produkci ropy, ale v jejím zpracování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK