9. Controllingové fórum - Aktivní zvyšování výkonnosti

20.06.2005 | , Point Consulting
Tiskové zprávy


Ve dnech 9.-10. června se v pražském hotelu Crowne Plaza uskutečnil již devátý ročník prestižního setkání controllerů, finančních a ekonomických ředitelů a top manažerů předních českých a slovenských podniků – 9. Controllingové fórum.

Hlavním cílem fóra byla výměna zkušeností, názorů a otevřená odborná diskuse o aktivní roli nástrojů finančního řízení při zvyšování výkonnosti podniku. Na letošním ročníku vystoupilo a předalo své zkušenosti více než 20 finančních manažerů a controllerů. Souběžně probíhající sekce přednášek zajistily pestrost témat a dovolily účastníkům vybrat si podle jejich zájmu. Díky jedinečné atmosféře a neformálnímu večernímu programu se Controllingové fórum každoročně stává také místem pro přátelské setkání a navázání nových kontaktů s kolegy z oboru.

Úvodní společná část fóra byla věnována podněcování k výkonnosti. Generální ředitelé ze společností Berner (M. Šilhán) a Linde Technoplyn (P. Choulík) prezentovali své zkušenosti s Performance Management, provázaností řízení strategie, financí a lidských zdrojů a zainteresovaností manažerů na růstu.

Jednatel Point Consulting L. Profota představil také výsledky benchmarkingového průzkumu Manažerská navigace 2005, kterého se zúčastnilo více než 180 podniků v ČR a SR. Tyto výsledky poskytují hodnotné informace o využívání nástrojů pro podporu manažerského rozhodování a umožňují vzájemné porovnání podniků podle vybraných kritérií.

Odpolední program nabízel účastníkům výběr mezi dvěma tématickými sekcemi vedenými řediteli controllingu významných českých podniků. Nepatrně více zájmu vzbudilo vystoupení J. Šrámové (Škoda Auto) a V. Řehoře (Škoda Power) na téma „Od údržby k růstu hodnoty společnosti, manažerské dashboardy a KPIs“. V druhé sekci hovořil R. Rmoutil (Kofola) a R. Grunt (Zentiva) o „Strategických partnerstvích, akvizicích a controllingu dceřiných firem“.

Odborná část prvního dne byla ukončena videokonferencí, při níž se podařilo navázat zvukové i obrazové spojení s prof. Péterem Horváthem (t.č. na Univerzitě ve Stuttgartu, SRN), který je považován za guru controllingu nejen v německy mluvících zemích. Pracovním jazykem pro videokonferenci byla angličtina, diskusi vedl prof. Bohumil Král, vedoucí katedry manažerského účetnictví na VŠE Praha.

Návazný neformální večerní program se stává stále více oblíbenou částí fóra, neboť příjemně vyvažuje odbornou přednáškovou část a dává prostor pro přátelské posezení, pobavení se s ostatními účastníky a navázání nových kontaktů. „Karibský večer“ letos sliboval pestrou zábavu a nalákal skutečně hojný počet účastníků, kteří jistě nelitovali. Na zahájení ochutnal každý tradiční karibský přípitek – planteur. Nechyběla živá hudba (pravá kubánská kapela), zábavné soutěže o drobné ceny a losování tomboly o exotické zájezdy na Mauricius a Quadalope.

Druhý den začal pracovní snídaní, která je již tradiční součástí fóra. Přestože večerní program minulého dne se protáhl do pozdních nočních hodin, účastníci fóra si nenechali ujít diskusi nad aktuálními tématy „Corporate Governance a Sarbanes Oxley“. Zájemci vyslechli příspěvek předsedy dozorčí rady Citco-Finanční trhy – K. Koppa a finančního ředitele Vegacom – R. Prajse. Moderátor snídaně S. Červeňan (KPMG ČR) poskytl všem přítomným možnost zapojit se s šálkem kávy do diskuse nad aspekty dalšího vývoje těchto trendů.

V rámci dopoledního programu měli účastníci opět možnost volby mezi dvěma sekcemi. Velkou část účastníků zaujaly přednášky finančních ředitelů V. Šimíka (TRW Lucas Autobrzdy) a L. Šimka (Papirius) o „Plánování, reportingu a rychlých meziročních závěrkách“ a dále R. Levíčka (T-Mobile) o „Postavení controllera a jeho vazbách uvnitř podniku“. Své zájemce si ovšem našla i druhá sekce zaměřená na „Vytváření jasnější strategie pro všechny zaměstnance, využití Balanced Scorecard a controllingu jako agenta změn“, kde se s účastníky o své zkušenosti podělili V. Krátký (vedoucí odboru rozvoje, Severomoravksá plynárenská), I. Barančík (ředitel divize Průmyslové inženýrství, Continental Matador) a J. Kačer (finanční controller, Linet).

Dopolední blok přednášek doplnily workshopy partnerů fóra. Za společnost KPMG ČR vystoupil P. Ľupták, manažer Risk Advisory Services, který mluvil o „Řízení rizik jako novém prvku v systému controllingu“ a zmínil též požadavky na reporting, kalkulaci a vyhodnocení rizikové expozice. Paralelně se uskutečnil ještě workshop Inekon Systems, kde J. Hušek, výkonný ředitel společnosti, představil koncepci „Business Navigation“ umožňující propojení strategické a taktické navigace a tím zvýšení rychlosti plánování.

Fórum bylo zakončeno společným obědem, po němž se všichni účastníci plni nových podnětů a dojmů spokojeně rozešli. Z vyplněných hodnocení je zřejmé, že fórum i letos z velké části splnilo očekávání účastníků, návrhy na zlepšení budou zohledněny při přípravě dalšího ročníku. 

 

Organizátorem Controlingového fóra je vzdělávací a poradenská společnost POINT Consulting, která pořádá také odborné semináře a trainingy zaměřené na controlling a podnikové řízení. Více informací na www.point-consulting.cz či info@point-consulting.cz .

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy