Vítkovice Steel zvedla zisk o 750 milionů na téměř miliardu Kč

20.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 20. června (ČTK) - Společnost Vítkovice Steel, jejíž privatizace v těchto dnech vrcholí, dosáhla v letošním prvním čtvrtletí při tržbách za vlastní výrobky a služby 4,2 miliardy korun rekordního zisku před zdaněním 938,8 milionu korun. Ve stejném období loni přitom měla ostravská hutní firma zisk 185 milionů korun a její tržby činily 2,4 miliardy korun, řekl ČTK generální ředitel společnosti Vladimír Bail.

Přidaná hodnota meziročně vzrostla více než trojnásobně, a to ze zhruba 386 milionů korun na 1,217 miliardy korun. Podle Baila jsou letošní výsledky odrazem restrukturalizace a celosvětového ocelářského boomu.

"Přestože v současné době je v oblasti hutnictví avizována již mírná recese, naše společnost ani ve druhém čtvrtletí letošního roku nezaznamenala žádný výrazný pokles svých dodávek. Předpokládaný hospodářský výsledek za první pololetí roku by tak mohl dosáhnout téměř 1,8 miliardy korun," dodal Bail.

Společnost Vítkovice Steel má nyní 1580 zaměstnanců, z toho v klíčových provozech jich pracuje přibližně 1200 - zhruba 400 v ocelárně, 800 ve válcovnách. Tato ostravská huť je výrobcem oceli a válcovaných výrobků - tlustých plechů, těžkých a středních profilů a tvarových výpalků. V oblasti tlustých plechů se řadí k nejvýznamnějším evropským producentům. V Česku je jejich dominantním výrobcem.

Meziresortní privatizační komise dnes jedná o nabídkách uchazečů o koupi 99procentního státního podílu ve společnosti Vítkovice Steel. Mezi pěticí zájemců jsou firmy Charles Capital, Mastercroft, Penta Investment, Systém Capital Management a Třinecké železárny.

Podle zpravodajského serveru Euro OnLine představenstvo společnosti Osinek, která ovládá Vítkovice Steel, jedná o vyřazení společností Penta Investments a Charles Capital z privatizace oceláren. Zmíněné firmy totiž změnily některá ustanovení v návrhu kupní smlouvy. Penta nabídla podle serveru za Vítkovice Steel 9,025 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK