Reuters: ECB bude podle zdrojů zvažovat snížení úroků

20.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 20. června (ČTK) - Činitelé Evropské centrální banky nyní čekají na nadcházející statistické údaje z eurozóny, po nichž by mohli rozhodnout o snížení úrokových sazeb na nové historické minimum pod dvě procenta. Řekly to dnes agentuře Reuters zdroje mezi centrálními bankéři eurozóny.

Guvernéři ECB pravidelně říkají, že klíčem k oživení růstu v měnové unii je obnovení důvěry v hospodářský vývoj mezi podnikateli a spotřebiteli. Bankovní rada ECB je však podle zdrojů rozdělena v názoru na to, zda uvolnění měnové politiky by dokázalo zařídit návrat důvěry.

Rada již dva roky drží úrokovou sazbu na dvou procentech. Snížení sazeb v případě pokračující hospodářské slabosti nedávno ECB doporučila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) i Mezinárodní měnový fond.

"Myslím, že budeme mít brzy jasné představy o tom, zda potřebujeme revidovat naše předpoklady pro druhé pololetí tak, že z toho vyplyne vhodnost snížení sazeb," řekl zdroj z ECB obeznámený s uvažováním bankovní rady. Kurz eura na tuto zprávu okamžitě reagoval výrazným poklesem pod 1,22 dolaru na dnešní minimum 1,2172 USD.

"Hlavním problémem je důvěra a není vůbec jasné, jak její slabost překonat. Linie ECB, podle níž jsou správnou odpovědí strukturální reformy a rozpočtová konsolidace, větší efekt nepřinesla," řekl druhý ze zdrojů.

Někteří členové rady argumentují tím, že přetrvávají rizika budoucího růstu inflace a navíc měnové podmínky jsou pro ekonomiku již dostatečně stimulující. Navzdory tomu ekonomika upadla zpět do malátnosti, poptávka je slabá a zatím nejsou vidět žádné známky toho, že by vysoké ceny ropy měly na celkový růst cen výraznější vliv.

"Růst ochabuje a celkový inflační výhled je příznivý, takže argumenty proti redukci nevypadají příliš přesvědčivě. Na druhé straně jsou již měnové podmínky stimulující, takže je diskutabilní, zda snížení sazeb přiměje spotřebitele a firmy k větším výdajům," řekl druhý zdroj.

Třetí dobře informovaný zdroj sdělil, že klíčový pro rozhodování ECB bude nejbližší vývoj německých ukazatelů důvěry podnikatelů a spotřebitelů, zpracovávaných ústavy Ifo a ZEW. Tyto indexy s předstihem naznačí reálný vývoj největší evropské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí.

Jestliže budou údaje z Německa slabé, pak bude ECB zřejmě v srpnu diskutovat vhodnost snížení sazeb. Samotná redukce by se pak mohla odehrát již v září, řekl zdroj.

Případná redukce sazeb bude výlučně zaměřena na povzbuzení důvěry podnikatelů a spotřebitelů, protože náklady výpůjček žádnou překážku pro ekonomickou aktivitu nepředstavují, uvádějí zdroje. Podnikatelská důvěra je nyní na tříletém minimu v Itálii, která se ocitla opět v recesi, a na téměř dvouletých minimech v Německu a Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK