Záruka za nabídku ve veřejných obchodních soutěžích - nový produkt pro malé a střední podniky

21.06.2005 | , Atradius
Tiskové zprávy


Pojišťovna Atradius a společnost MERKUR KEY společně přichází s nabídkou nového produktu pro malé a střední podniky, kterým je poskytování jistoty ve formě záruk (tzv. bid bondy), které dle §47 zákona č. 40/2004 Sb. (Zákon o veřejných zakázkách) zadavatel může po uchazeči vyžadovat k zajištění povinností vyplývajících z účasti v zadávacím řízení.

Při uvádění záruky na trh vychází MERKUR KEY ze svých dlouholetých zkušeností s poskytováním záruk v celním řízení a s ručením v oblasti spotřebních daní. Pojišťovna Atradius záruku poskytnutou MERKUR KEY pojišťuje.

Přínosy záruky pro uchazeče jsou zřejmé. Usnadňuje přístup malých a středních podniků k účasti ve veřejných obchodních soutěžích, což zvyšuje jejich konkurenceschopnost. Složení  jistoty v penězích není z hlediska využívání finančních zdrojů firmy tím nejefektivnějším krokem, takže poskytnutá záruka snižuje nároky na jejich vlastní cash – flow. „Když k tomu přidáme i rychlost zpracování žádosti řádově do jednoho týdne a nízké náklady s tím spojené v rozmezí 1,5 - 2,5 % z celkové hodnoty záruky, je to pro tento segment možnost, jak  se dále rozvíjet,“ uvedla ředitelka tuzemského zastoupení pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. Další nespornou výhodou záruky pro firmy je možnost účasti v několika výběrových řízeních najednou.

Využívání záruk je v zemích Evropské unie při zadávacích řízeních o veřejných zakázkách zcela běžným zajišťovacím instrumentem. Poskytuje zadavateli potřebnou jistotu pro uzavření příslušné smlouvy a tedy i včasného splnění zakázky. To může mít vliv mimo jiné i na správné využívání finančních zdrojů, ze kterých je čerpáno, a to ve formě úvěrů, dotací, plnění rozpočtových pravidel apod. „V případě pojištění takovéto záruky bonitní pojišťovnou, kterou Atradius bezesporu je, získává tento produkt samozřejmě kvalitativně vyšší hodnotu,“ říká RNDr. Jan Brázdil, finanční ředitel MERKUR KEY.

Ilustrační příklad
Objem zakázky: 30 milionů korun
Zadavatel požaduje jistinu ve výši 3 % - 900 tisíc Kč
Jaké možnosti má firma, která má zájem zúčastnit se tohoto výběrového řízení?

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy