Stanovisko Garančního fondu obchodníků s cennými papíry k jednání schůze věřitelů v případu KTP Quantum

27.06.2005 | , GFO
Tiskové zprávy


Garanční fond obchodníků s cennými papíry je rozčarován průběhem a výsledky dnešní schůze věřitelů v případu konkursu na majetek bývalého obchodníka KTP Quantum. Třebaže Fond již v pěti tranších vyplatil již 281,7 miliónů korun, nenechal soud Fond hlasovat, jakoby vůbec nebyl věřitelem a jeho pohledávka byla nulová.

Z deseti členů a náhradníků dnes zvoleného věřitelského výboru bylo pět členy předešlého výboru, který byl podle nálezu Ústavního soudu zvolen protiprávně. Všichni členové předešlého věřitelského výboru jsou žalováni správcem konkursní podstaty o náhradu škody ve výši téměř 8 miliónů korun, kterou měli způsobit svou činností ve věřitelském výboru, mimo jiné vyplácením neoprávněných částek z konkursní podstaty. Zmínění členové věřitelského výboru byli dnes, tak jako i v minulosti, zvoleni hlasy stejných věřitelů, zastupovaných advokátem Janem Kalvodou.

Garanční fond, jako jeden z největších konkursních věřitelů v celém případu, byl rozhodnut zabránit tomu, aby do věřitelského výboru byly znovu zvoleny osoby, o jejichž schopnosti hájit zájmy všech věřitelů existují vážné pochybnosti. Konkursní soud však svým postupem během dnešního jednání vůbec neumožnil, aby o volbě členů věřitelského výboru Fond hlasoval. Soud pro své rozhodnutí využil skutečnosti, že advokát Kalvoda jménem části věřitelů jeho pohledávku popřel, a nenechal Fond hlasovat vůbec.

Správní rada Garančního fondu je šokována tím, že postavení Fondu jakožto jednoho z největších a v budoucnu absolutně největšího konkursního věřitele je v řízení před soudem takovýmto způsobem ignorováno,“ komentoval výsledek dnešní věřitelské schůze předseda správní rady GFO Petr Koblic. „Je evidentní, že jakékoli popření pohledávky Fondu je pouze formální a ryze účelové a že v soudním projednání nemůže obstát,“ dodal Koblic. „Garanční fond se konkursním věřitelem stává automaticky v den, kdy zahájí výplaty náhrady klientům. Čím větší jsou vyplacené náhrady, tím větším věřitelem Fond je.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy