Egypt vás ohromí

30.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Lákají vás překrásně zdobené staroegyptské chrámy, tajemné pyramidy, vyprahlé pouště nebo sluncem zalité pláže s pískem a křištálově čistou vodou? To vše na vás čeká v Egyptě - zemi faraónů!

Téma týdne: Cestujeme po Evropě

Egyptská arabská republika (EAR) leží v severovýchodní Africe u pobřeží Středozemního a Rudého moře a na Sinajském poloostrově. Nalézá se zde bájná poušť Sahara, poušť Libyjská a také Arabská. Mezi nejzajímavější památky Egypta patří pyramidy a sfingy.

Cestovní doklady
Jako vstupní doklad do Egypta slouží cestovní pas, který má platnost nejméně šest měsíců od podání žádosti o vízum. Vízum můžete získat buď na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze, nebo za poplatek na mezinárodním letišti v Káhiře, příp. na dalších vstupních místech (letištích a přístavech) do země (Alexandria, Hurghada, Luxor, apod.). Platnost pasu v tom případě musí být ještě alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do Egypta.

Dovoz a vývoz
Do Egypta je zakázán dovoz potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Pokud vás přistihnou například při přechovávání nebo prodeji drog, můžete ve vězení strávit několik desítek let nebo vám může být udělen i trest smrti. Zákaz ohledně vývozu se týká památek a zlata v nezpracované podobě. Přísnému režimu kontroly pří vývozu podléhají také léky a jiné podpůrné prostředky.

Lékařská pomoc, zdraví
Systém zdravotního pojištění pro cizince v Egyptě vůbec neexistuje a díky tomu se ceny služeb v nemocnicích pohybují hodně vysoko. Rozhodně vám doporučujeme uzavřít si v České republice pojištění pro cesty do zahraničí a nechat se očkovat proti žloutence typu A a B , proti břišnímu tyfu a také proti meningitidě A, C.

Měna, peníze
Egyptskou národní měnou je egyptská libra (EGP) a drobnou jednotkou piastry (pt). Doporučujeme vám však raději v České republice ve směnárnách koupit americké dolary (USD) nebo eura (EUR) a vyměnit za egyptskou libru až na místě. Za jednu noc v průměrném egyptském hotelu zaplatíte cca 15 - 50 USD. Pokud chcete ušetřit, vyhledejte si některou z  turistických ubytoven, kde se cena za noc a lůžko pohybuje cca 3 - 5 USD. Za jídlo pro čtyři osoby v běžné restauraci zaplatíte do 25 USD. Vyhýbejte se však neomytým nebo tepelně nezpracovaným potravinám a vodě z veřejného vodovodního řádu.

1 EGP = 4,247 Kč
Pozn: Kurz platný od 1.6.2005

Tipy, triky, rady, doporučení
Obyvatelé Egypta jsou velmi citliví na některé projevy evropského chování, které urážejí jejich náboženské cítění. Například by dívky neměly nosit krátké kalhoty, dámské šaty bez ramínek, hluboké výstřihy, atd. Nevhodné je také pití alkoholických nápojů na veřejnosti, vodění žen za ruku, polibky na veřejnosti, apod. Při fotografování se vyvarujte záběrů vojenských a policejních objektů, nádraží, železničních uzlů, mostů, osob v uniformách, vojenské a policejní techniky, atd. Pokud při procházkách narazíte na oblast označenou ostnatým drátem, rozhodně se jí vyhněte. Může se totiž jednat o neodkryté minové pole z předchozích válek.

Důležitá telefonní čísla

  • Policie: 122
  • Turistická policie: 126
  • Ambulance: 123
  • Hasiči v Káhiře: 125
  • Hasiči v Alexandrii: 180
  • Western Union Money Transfer: 7957454, 3313533

Velvyslanectví České republiky v Egyptě
Embassy of the Czech Republic
4, Dokki Street, 12511 Giza, Cairo
tel:  00202/7485531, 7485469, 7485833,7486550, 7484086, 7486334, KO-7492470, OEÚ-3366731
fax:  00202/7485892
e-mail: cairo@embassy.mzv.cz
web: www.mzv.cz/cairo

 

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky