Jak předejít komplikacím v Maďarsku?

28.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Balaton byl v letech minulých oblíbeným místem pro strávení rodinné dovolené a svou krásu si zachoval dodnes. Na co však při návštěvě země, proslulé gulášem a čabajkou, nezapomenout a čeho se vyvarovat?

Téma tohoto týdne: Cestujeme po Evropě

Maďarsko není jen Balaton a Budapešť. Je to kraj proslulý termálními lázněmi a na své si zde přijdou rybáři či milovníci dobrého jídla a pití, kteří jistě nepohrdnou tradičním maďarským gulášem nebo debrecínkou. Pokud se tedy chystáte navštívit tento pohostinný kraj, přečtěte si několik dobrých rad, které vám mohou ušetřit celou řadu nepříjemností.

Cestovní doklady
Jelikož Maďarsko patří (stejně jako Česká republika a přiléhající státy) do EU, pro přechod hranic si vystačíte nejen s platným cestovním pasem, ale i občanským průkazem v odpovídajícím formátu (tj. vydaným od roku 1993). S těmito doklady si vystačíte pro tříměsíční pobyt. Pokud plánujete dovolenou delší než 90 dnů, musíte požádat o vízum.

Dovoz a vývoz
Osoba, která převáží přes hranice domácí měnu, valuty, šeky, mezinárodní poštovní poukázku, cenné papíry nebo jiné platidla v celkové hodnotě přesahující 1 milion forintů (cca 4.500,- USD), je tuto skutečnost povinna písemně nahlásit celním orgánům.

Převoz věcí nakoupených pro osobní potřebu není omezen, což se však netýká alkoholu a tabákových výrobků, které můžete vzít v následujícím množství:

  • 800 ks cigaret
  • 400 ks cigárek
  • 200 ks doutníků
  • 1 kg tabáku
  • 10 l tvrdého alkoholu
  • 20 l likéru
  • 90 l vína
  • 110 l piva

Lékařská pomoc, zdraví
Před odjezdem je třeba vyzvednout na pobočce své české zdravotní pojišťovny formulář E111 nebo Evropskou kartu zdravotního pojištění, které vám v případě potřeby poslouží k lékařskému a nemocničnímu ošetření.

Pacient se může u lékaře setkat s platbou v hotovosti, a to v případech, kdy nemá lékař smlouvu s maďarským Národním fondem zdravotního pojištění nebo mu byla poskytnuta péče, která není zcela zdarma a platí se spoluúčast. Proto je vhodné před cestou sjednat komerční cestovní pojištění.

Měna, peníze
Maďarskou národní měnou je „forint“ s označením HUF. Sto kousků vás přijde zhruba na 12 českých korun. Maďarskou měnu má ve svém valutovém portfoliu celá řada bank a směnáren. Kdo má nejvýhodnější aktuální kurz?

Banka či směnárna Kurz
VOLKSBANK 12,70
BAWAG BANK CZ 12,52
ČESKÁ SPOŘITELNA 12,39
RAIFFEISENBANK 12,38
VŠEOBECNÁ ÚVĚROVÁ BANKA 12,37

*) Kurz CZK/100 HUF valuty prodej platný k 27.6.2005
Zdroj: Banky, více informací
zde


Doprava na silnicích
Při cestě do Maďarska by řidiči motorových vozidel měli mít u sebe platný český řidičský průkaz a technický průkaz vozidla. Pokud nejsou majiteli vozidla se kterým cestují, doporučujeme vzít s sebou úředně ověřené zplnomocnění k používání svěřeného vozidla.

Na maďarské straně hraničního přechodu doporučujeme věnovat pozornost informační tabuli, která nejen řidiče informuje o základních pravidlech silničního provozu týkajících se omezení rychlosti. Vozidlo musí být mimo města osvětleno celoročně, bez ohledu na počasí. Za dopravní přestupky je maximální hranice pokuty 100 000 HUF, záleží na povaze přestupku.

Důležitá telefonní čísla

  • První pomoc 104
  • Policie 107 nebo 112
  • Hasiči 105

Velvyslanectví České republiky v Maďarsku
Ambassade de la République Tcheque
Rózsa u. 61
H-1064 Budapest VI.
tel.: +36 1 3510539
fax: +36 1 3519189
e-mail: budapest@embassy.mzv.cz 
web: www.mzv.cz/budapest 

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky