Ceny léků a léčiv se sníží o téměř 1,5 mld. Kč

01.07.2005 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


K dnešnímu dni dochází ke každoroční regulaci maximálních cen léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Jedná se o ty léky, které jsou plně nebo částečně hrazeny ze zdravotního pojištění.

V letošním roce připravené a schválené změny maximálních cen léčiv při prodeji od výrobce a dovozce představují pokles o 1,365 mld. Kč.

Pokud jde o strukturu  změn cen, zvyšují se  u opakovaně dodávaných výrobků ceny u 768 položek v objemu 68,5 mil. Kč, ceny se snižují u  5 057 položek v objemu 1,435 mld. Kč oproti dosud platným cenám, u 81 položek nedochází ke změně ceny. U nových výrobků z celkem předložených 642 návrhů byly ceny sníženy u 390 položek v objemu 351 mil. Kč oproti předloženým návrhům. U zdravotnických prostředků dojde ke snížení o zhruba 101 mil. Kč. Celková cenová hladina za všechny výrobky ve zdravotnictví s maximálními cenami se sníží o 1,47 mld. Kč.

Je tedy možno konstatovat, že realizací změny maximálních cen léků a zdravotnických prostředků dojde ke snížení cen o téměř 1,5 mld. Kč na bázi cen od výrobce a dovozce.

Pokračuje tak příznivý trend z minulých let ve snižování cen léčiv, jak dokládá tabulka č. 1. tento dlouhodobý trend se odráží v současné cenové úrovni hladiny cen léčiv, kdy podle údajů MAFS v ČR je dosahováno u originálních léčiv cca 60% evropské ceny a cca 35 % u generik.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy