ČEKIA: V 1. pololetí mohli Češi vydělat na akciích až 220 procent

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. července (ČTK) - Tuzemským akciím se letos rekordně daří. V prvním pololetí rostla drtivá většina titulů na pražské burze, naopak ztráty byly jen ojedinělé a mírné. Nejvíce vydělali majitelé akcií Českomoravských dolů, které za prvních šest měsíců zpevnily o 220 procent, vyplývá z analýzy společnosti Čekia, kterou ČTK získala na internetových stránkách.

Rostoucí akcie jsou také důvodem největšího zájmu o pražskou burzu v celé její historii. Celkový objem obchodů se za první pololetí vyšplhal již přes 527 miliard korun, což je více než za celý loňský rok. Proti prvním šesti měsícům loňského roku se tuzemské obchody s akciemi zvýšily dokonce o 127 procent. Pražská burza tak nadále vévodí celé střední Evropě.

Za prudkým růstem akcií Českomoravských dolů stojí podle expertů společnosti Čekia především spekulace týkající se povinného odkupu akcií, ale i rychle rostoucí zisk společnosti. Majitelé akcií navíc získají dividendu 116 korun za akcii.

Majitelé cenných papírů Spolany letos vydělali 125 procent, a to především díky spekulacím spojeným s privatizací Unipetrolu a zlepšeným hospodařením společnosti. Na laťku stoprocentního zisku letos zaútočily i akcie Škody Praha a mnoho dalších firem rostlo o desítky procent.

Naopak ztrátové tituly se podle expertů dají téměř spočítat na prstech jedné ruky. O více než deset procent oslabily jen společnosti Česká zbrojovka a Jihočeské papírny Větřní; ostatní ztráty byly v jednotkách procent.

Slušné zisky letos vykázaly i burzovní indexy. Hlavní ukazatel PX 50 vzrostl o 17,26 procenta a index PX-D o 16,19 procenta. Na historickém maximu se burza ocitla 10. března, kdy se index PX 50 vyšplhal až na 1262,7 bodu, zatímco dnes se pohybuje asi o 36 bodů níže. Na růstu indexu se podílely především silné emise z nejobchodovanějšího systému SPAD. Nejobchodovanější akcií byl Český Telecom, následovaný společností ČEZ.

Zdroj: Čekia, www.financninoviny.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK