Americké akcie rostly díky červnové nezaměstnanosti

08.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 8. července (ČTK) - Akcie na Wall Street rostly díky zprávě o červnovém vývoji na americkém trhu práce a také díky solidní výsledkové zprávě společnosti Alcoa Inc. Zdá se, že Wall Street odhaduje, že se londýnské čtvrteční teroristické útoky dotknou ekonomiky jen trochu.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy v poledne posílil o 0,9 procenta na 10.392,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18:00 SELČ zvýšil o 0,6 procenta na 2087,8 bodu.

Nahoru se dnes vydaly i akcie na evropských burzách. Londýnský index FTSE posílil o více než procento a vrátil se na úroveň, kde byl před výbuchy.

Emise koncernu Alcoa vyskočila o 3,7 procenta na 27,06 dolaru. Největší světový producent hliníku vykázal rekordní čtvrtletní zisk ve své historii. Analytici makléřské firmy UBS ale podniku snížili cenové doporučení kvůli rostoucím nákladům, napsala agentura Reuters.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v červnu na rovných pět procent a byla tak nejnižší od září 2001. Ekonomika USA v červnu vytvořila 146.000 nových míst, uvedlo dnes americké ministerstvo práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK