MfD: Majitel EvrazHoldingu jednal s Paroubkem o Vítkovice Steel

09.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. července (ČTK) - Ruský magnát Alexandr Abramov, jehož skupina EvrazHolding se uchází o ostravské hutě Vítkovice Steel, přijel v pátek přesvědčit premiéra Jiřího Paroubka o vážnosti svých záměrů. Skupina Evraz nabídla za Vítkovice Steel nejvíc peněz a vláda bude rozhodovat, zda jí hutě prodá. Z Ostravska se však proti tomu zvedá vlna protestů, píše Mladá fronta Dnes.

Panují obavy, že Evraz, který je největším ruským výrobcem oceli, bude do hutí vozit vlastní polotovary a tím sníží výrobu oceli. V několika firmách by pak bylo ohroženo víc než 4000 míst, uvádí deník. "Ty obavy jsou zbytečné, zvítězí-li ekonomická logika. Není naším zájmem vozit do Ostravy polotovary," ujistil v pátek Abramov, který na schůzku přivezl i zástupce ruské vlády.

Právě od ruské vlády žádá Paroubek záruky, že Evraz splní všechny své závazky. "Premiér měl po rozhovoru s panem Abramovem velmi dobrý pocit," cituje MfD premiérovu mluvčí Lucii Orgoníkovou. Podle mluvčí schůzka rozptýlila obavy z prodeje firmy do ruských rukou.

Skupinu Evraz doporučila privatizační komise za vítěze tendru na prodej téměř stoprocentního podílu ve Vítkovice Steel. Firma za ocelárny nabídla 7,05 miliardy Kč. Koncem června Evraz oznámil, že v případě úspěšné privatizace nepočítá s výrazným propouštěním lidí z firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK