V polovině restaurací zjistila ČOI při festivalu nedostatky

09.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KARLOVY VARY 9. července (ČTK) - V téměř každé druhé restauraci či rychlém občerstvení, které navštívili v průběhu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech inspektoři České obchodní inspekce (ČOI), zjistili poškozování zákazníků. Hloubkovou akci po celou dobu trvání karlovarského festivalu prováděla ČOI letos poprvé. Řekl to ředitel inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Václav Havlík.

Inspektoři z Plzně, Karlových Varů a Prahy se zaměřili na restaurace všeho druhu. Stánky ve stanovém městečku počínaje a luxusními restauracemi konče. Od zahájení filmového festivalu jich prověřili celkem 38 a ve více než 45 procentech se setkali s poškozením zákazníků, uvedl Havlík.

"Například v osmi případech neměly nápoje správnou míru, jednou byl účet předražen o osm korun, čtyřikrát chyběly cejchy na odměrkách, jednou byl podáván nápoj s již přidaným ledem, objevili jsme také prošlé váhy a třikrát chyběl nápojový lístek," poznamenal ředitel.

Nepoctivým obchodníkům uložili inspektoři přímo na místě 12 blokových pokut celkem za 9500 korun. V šesti případech bude prohřešek postoupen do správního řízení, kde hrozí mnohem vyšší finanční postih. "Akce, do které byly nasazeny téměř dvě desítky inspektorů, se zúčastnil i ústřední ředitel ČOI. Naše pracovníky z regionu posílili kolegové z Prahy, abychom ztížili identifikaci inspektorů," dodal Havlík.

S výsledky festivalové kontroly příliš spokojený nebyl. Podle něj je jasné, že provozovatelé některých stravovacích provozů využívali velkého návalu lidí, kteří přijeli na festival. "Pokud zjistíme nedostatky tak ve čtvrtině kontrolovaných restaurací, lze ještě hovořit o náhodě. Ovšem tentokrát bylo těch prohřešků příliš mnoho," poznamenal ředitel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK