Cestující si stále častěji pořizují elektronické letenky

10.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. července (ČTK) - Cestující v letecké dopravě si stále častěji pořizují elektronické letenky namísto běžných papírových. Elektronická letenka je záznam v databázi přepravce, který obsahuje údaje o cestujícím, což výrazně urychluje odbavení. Stále více pasažérů také své letenky, a to jak elektronické, tak tradiční papírové, nakupuje přes internet. Shodují se na tom letecké společnosti.

České aerolinie v současnosti prodávají přes internet asi pět až šest procent svých letenek. Do konce roku by chtěly na internetu prodat letenky za 1,2 miliardy korun, což by byl meziroční růst o 120 procent. Podle viceprezidenta pro obchod a marketing Bohuslava Šantrůčka musí ale firma ještě zlepšit internetový rezervační systém.

Přes rychlý nárůst je podíl on-line prodeje u ČSA zatím stále nižší než u hlavních hráčů na trhu, kterými jsou v Evropě Britové. Například British Airways prodávají přes internet asi 20 až 30 procent letenek. Podle ředitelky Anny Chmelíkové si on-line letenku koupilo v Česku například v dubnu 6,5 procenta pasažérů British Airways. Srovnatelně jako ČSA jsou na tom například KLM či Air France, které přes internet prodají zhruba čtyři až pět procent letenek.

Přímo elektronických letenek British Airways v Česku prodaly v dubnu dokonce 96 procent. Také ČSA prodej elektronických letenek roste. Zatím je ale v začátcích. V současné době podíl elektronických letenek na celkovém počtu dosahuje úrovně pěti procent, řekl Šantrůček. Růst je dán tím, jak postupně partnerské letecké společnosti navzájem elektronické letenky uznávají. Například u British Airways prodej elektronických cestovních dokladů povzbudil také fakt, že společnost si za elektronickou letenku neúčtuje příplatek za prodej, který pasažéři musí zaplatit za papírovou letenku.

Vystavování elektronických letenek podle Šantrůčka brání v některých oblastech také fakt, že je některá letiště neumějí přijímat. Také imigrační úřady některých zemí je zatím nepřijímají. ČSA ale letos chtějí mít možnost pořizovat si elektronickou letenku na celou síť i na návazné lety partnerských společností Sky teamu. "Všechny naše aktivity v oblasti e- ticketingu směřují k datu 31. 12. 2007, kdy bychom měli být připraveni na výhradně elektronický oběh dokladů používaných v letecké přepravě," řekl Šantrůček.

Zavádění elektronických letenek by mělo leteckým společnostem výrazně snížit náklady. Vystavení a doručení klasické papírové letenky totiž stojí kolem 28 USD (asi 700 korun), elektronická letenka ale vyjde dopravce, a tedy i cestujícího, o devět až deset dolarů (zhruba 225 až 250 korun) méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK