Sazba DPH v zemích EU činí od 15 do 25 procent, v ČR je průměrná

10.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. července (ČTK) - Česká republika se základní devatenáctiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty řadí ve srovnání se zeměmi EU do průměru. Sazba této daně se v jednotlivých státech unie pohybuje od 15 procent v Lucembursku a na Kypru po 25 procent v Dánsku, Švédsku a Maďarsku. Snížená pětiprocentní sazba na vybrané zboží a služby je v Česku na nejnižší možné hranici. Vyplývá to z informací zveřejněných v odborném měsíčníku Lobby.

DPH není podle listu vůbec zavedena například v USA, Indii, Egyptě nebo Indonésii. Absence této daně řadí tyto země ke státům s nejnižším daňovým zatížením na světě. DPH se neplatí ani v takzvaných evropských daňových oázách - San Marinu, Andoře a Monaku.

V Jižní Americe je DPH poměrně vysoká. Nejvyšší je v Brazílii s 25 procenty, Uruguayi s 23 procenty a v Argentině s 21 procenty. Naopak nízká je tato daň v Asii, když v Japonsku a Singapuru činí pět procent a například v Thajsku sedm procent. V Číně je DPH sedmnáctiprocentní, na některé zboží je ale možné uplatnit sazbu třináctiprocentní, a na vyvážené zboží dokonce nulovou.

Opoziční Občanská demokratická strana plánuje zavést takzvanou rovnou daň, což by znamenalo sjednocení DPH v ČR na 15 procentech. Většině ekonomů se myšlenka rovné daně líbí. Někteří jsou ale skeptičtí k patnáctiprocentní sazbě, která je podle nich příliš nízká a znamenala by razantní snižování státních výdajů. Rovná devatenáctiprocentní daň již je na Slovensku.

Daň z přidané hodnoty je všeobecná daň ze spotřeby, kterou se zatěžuje přidaná hodnota zboží a služeb. Daň se vybere v každém článku výroby a distribuce a při dodání zboží a služeb, na něž se vztahuje. V důsledku ji zaplatí konečný spotřebitel.

Základní sazby DPH nesmějí v zemích EU být od roku 2000 do konce roku 2005 nižší než 15 procent. Každý členský stát může aplikovat nejvýše dvě snížené sazby, které nesmějí být nižší než pět procent. Tyto sazby ale platí jen pro vybrané druhy zboží a služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK