Nová pravidla pro stavební spoření mají tříměsíční odklad

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Nová pravidla, která mají klientům stavebních spořitelen zaručit neměnné poplatky za vedení účtu na šest let, začnou platit až od listopadu, tedy o tři měsíce později. Novelu přitom již schválil Parlament a podepsal ji prezident republiky. Stavební spořitelny však dostaly na její zavedení tříměsíční odklad, informují pondělní Hospodářské noviny.

Odklad navrhl v závěrečné fázi projednávání ve sněmovně poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil. "Novela znamená nezbytné softwarové změny v systémech stavebních spořitelen, a ty se nedají zvládnout během několika dní," zdůvodnil svůj návrh.

Znalci se však podle deníku domnívají, že odklad je zbytečný a je výsledkem lobování stavebních spořitelen. "Stavební spořitelny o dohodnutých změnách vědí už skoro rok a většina z nich je na ně připravena," domnívá se náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Podle Prouzy sice některé stavební spořitelny už nyní tvrdí, že novým klientům nebudou poplatky ze stavební spoření měnit. Lidé by si však měli pečlivě prostudovat záruky, které jim spořitelny dávají. "Dokud novela nevstoupí v platnost, nic spořitelny k takovému postupu nezavazuje," varuje Prouza.

Všech šest stavebních spořitelen loni dostalo za opakované zvyšování poplatků téměř půlmiliardovou pokutu od antimonopolního úřadu. Některé spořitelny už v reakci na sankci ÚOHS uvedly, že současnou úroveň poplatků měnit nebudou. Stavební spořitelny změnu zákona uvítaly, protože údajně povede k větší průhlednosti účtování poplatků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK