MF chce zvýšit daňově uznatelný příspěvek na penzijní pojištění

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Ministerstvo financí chce od příštího roku o dvě procenta zvýšit daňově uznatelné příspěvky zaměstnavatelů na penzijní připojištění. V rozhovoru pro týdeník Respekt to uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Příspěvky na připojištění zaměstnanců jsou nyní daňově uznatelným nákladem podniku do tří procent z hrubé mzdy.

Pro živnostníky stát podobnou podporu zatím nechystá, protože zatím nebyl vymyšlen způsob, jak to provést. "Celkově totiž náš sociální systém a stát s živnostníky příliš nepočítá, neumí si s nimi poradit," řekl Respektu Prouza.

Dále uvedl, že stát by měl do budoucna spoření na důchod podporovat více než spoření na bydlení; tedy opačně než v současnosti. "A pokud se bude platit školné, tak by zřejmě měla existovat i podpora investic do vzdělání," doplnil svou představu o státních podporách.

Ministerstvo rovněž uvažuje o uvolnění regulace penzijních fondů, aby se stalo spoření na důchod pro klienty finančně zajímavější. "Chceme umožnit fondům, aby mohly vytvářet různé 'podfondy' od bezpečných s malým ziskem až po ty rizikové s možností velkého zisku i ztráty," řekl Prouza s tím, že změny by se měly uskutečnit zároveň s celkovou reformou penzijního systému.

Počet klientů penzijních fondů na konci března činil podle údajů ministerstva financí 3,048 milionu. Příspěvek od zaměstnavatele získává více než čtvrtina z nich. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu působí 11 fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK