Mittal Steel nabídl za Vítkovice Steel devět miliard korun

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Ocelářská skupina Mittal Steel oznámila, že české vládě nabídla devět miliard korun za 99procentní podíl ve státní společnosti Vítkovice Steel. V privatizaci, do které stát Mittal nakonec nepustil, nejvyšší nabídku s 7,05 miliardami korun předložila ruská skupina Evraz Holding. Stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu k nabídce Mittal Steel ČTK shání.

"Kromě nabízené částky společnost Mittal Steel zároveň nabídla, že urovná všechny stávající spory mezi společnostmi Osinek a Vysoké pece Ostrava (VPO) a přijme podmínky a návrhy předložené společností Osinek," uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Právě spor o dodávky surového železa mezi Osinkem, majitelem Vítkovice Steel, a VPO ze skupiny Mittal Steel nakonec firmě znemožnil účast ve výběrovém řízení.

O novém majiteli vítkovické firmy by vláda mohla rozhodnout na jednom z příštích zasedání. "Věříme, že vláda České republiky při svém rozhodování vezme v úvahu nesporný přínos, který měla společnost Mittal Steel pro ostravský region tím, že provedla restrukturalizaci ostravské Nové huti, a že tuto nabídku podpoří," uvedl ředitel divize pro fúze a akvizice Mittal Steel Ondra Otradovec.

Závěrečná pětice firem ve výběrovém řízení konečné nabídky předložila zhruba před měsícem. Společnosti Penta Investments a Charles Capital privatizační komise nakonec ze soutěže vyřadila. Penta však svoji nabídku 9,03 miliardy považuje nadále za platnou.

Kvůli privatizaci hutí se v pátek s majitelem největšího ruského výrobce oceli Alexandrem Abramovem setkal předseda vlády Jiří Paroubek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK