ČSÚ: Zemědělci letos sklidí přes sedm milionů tun obilovin

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Zemědělci letos sklidí zhruba 7,3 milionu tun obilovin. Proti mimořádně vysoké úrodě z loňského roku jde o pokles o 0,9 milionu tun, tedy o 11,2 procenta. Letošní produkce řepky by měla činit přibližně 754 tisíc tun, což je propad o 180 tisíc tun. Odhady podle stavu k 20. červnu zveřejnil Český statistický úřad.

Na nižší letošní produkci základních obilovin se podílí jak pokles osevních ploch, tak snížení průměrného hektarového výnosu, uvedl ČSÚ.

Osevní plochy u základních obilovin se meziročně snížily o půl procenta na 1,505.346 hektarů. Průměrný výnos pak poklesl o 10,7 procenta na 4,85 tuny na hektar. Na poklesu očekávané produkce se podílí především pšenice, které se sklidí meziročně méně o 800 tisíc tun. Žita zemědělci vypěstovali o 115 tisíc tun méně a ovsa o 42 tisíc tun méně. Meziročně vyšší sklizeň je očekávána u ječmene, a to o zhruba 59 tisíc tun.

U řepky bude nižší sklizeň pouze vzhledem ke snížení průměrného hektarového výnosu z loňských 3,60 t/ha na letošní 2,82 t/ha. Osevní plocha se proti loňsku zvýšila o 7700 hektarů.

Letošní sklizeň bude podle agrárníků lepším průměrem. Počasí je podle nich příznivé. Po loňské nadprůměrné sklizni se zemědělci potýkali s přebytky obilí a intervenční nákup vázne na nedostatku skladovacích prostor. Ministerstvo zemědělství chce od příštího roku rolníky podpořit při budování skladů.

Na sousedním Slovensku letošní úroda obilí bude nadprůměrná, objem by však měl zaostat za loňským rekordem asi o desetinu. Slabší úrodu bude mít kvůli špatnému počasí Maďarsko. Ani v Rumunsku úroda letos nedosáhne původních odhadů. Kvůli velkým záplavám z posledních dnů sklizeň klesne zhruba o pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK