Vláda ve středu projedná návrh rozpočtu se schodkem 76,4 mld Kč

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Vláda ve středu projedná návrh rozpočtu na příští rok, který sestavil ministr financí Bohuslav Sobotka. Materiál počítá se schodkem 76,4 miliardy korun, což je proti letošnímu roku o sedm miliard Kč méně. Stát by měl utratit 906,6 miliardy korun a od občanů a firem vybrat 830,2 miliardy Kč, vyplývá z tiskové zprávy resortu.

Tisk minulý týden uvedl, že Sobotka plánuje výdaje 923 miliard Kč, čímž by porušil závazek Evropské unii neutratit více než 915 miliard Kč. Podle Němečka současný návrh rozpočtu splňuje všechny požadavky, ke kterým se ČR zavázala v takzvaném konvergenčním programu. Deficit veřejných rozpočtů by tak v příštím roce neměl překročit 3,8 procenta HDP.

Stát by měl podle ministra Sobotky v příštím roce utratit o necelé dvě miliardy korun méně než letos. Naopak příjmy by měly být asi o pět miliard Kč vyšší.

Sobotka ještě nedávno tvrdil, že ministři bude muset příští rok uspořit asi 30 miliard korun, pokud budou chtít splnit slib daný Bruselu a přijmout do roku 2010 euro. Minulý týden však ČTK řekl, že díky rychlému růstu ekonomiky a vyššímu výběru daní budou muset být škrty podstatně nižší.

Pokud vláda návrh rozpočtu schválí, rozepíše resort financí limity příjmů a výdajů všem kapitolám rozpočtu. Ministerstva a další úřady pak do 8. srpna předloží podrobné rozpočty svých kapitol a dodatečné požadavky. Ty v obou předchozích letech přesáhly 40 miliard korun. Kompletní návrh rozpočtu zpracuje resort financí do konce srpna. Do konce září pak vláda tento dokument předloží poslancům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK