Kvůli dešti preferují Češi dovolenou v cizině před Českem

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Kvůli deštivému počasí posledních dní dává řada českých turistů před původně plánovanou domácí dovolenou přednost cestě do ciziny. Podle odhadu analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka jde o desítky tisíc turistů, kteří se rozhodli na poslední chvíli kvůli počasí vyrazit do zahraničí. Vyšší zájem o zájezdy na poslední chvíli potvrzují i cestovní kanceláře.

Podle mluvčího CK Fischer Dana Plovajka lidé v posledních dnech kupují last minutové zájezdy s odjezdem nejdéle za dva dny. Je z toho zřejmé, že turisté do poslední chvíle čekají, zda se počasí nezlepší, dodal.

Zájem je hlavně o levnější pobyty v blízkém Středomoří, tedy v Chorvatsku, Itálii, Španělsku, ale také v Řecku. Stále populární je Egypt, nově roste zájem o Bulharsko.

Podobný deštivý začátek léta byl i loni. Tehdy podle odhadů dalo přednost dovolené v cizině před pobytem doma až 70.000 českých turistů. Celkem nakonec do ciziny vyrazilo asi 3,8 milionu turistů a letos by jich mohly být téměř čtyři miliony.

Domácí turisté chybí hlavně v kempech. Majitelé a provozovatelů kempů, ale i různých ubytoven a hotelů v blízkosti vodních ploch, však turisty k pobytu v ČR nenalákají ani snížením cen. Zpět je přivede jen lepší počasí, řekl Beránek.

Plánované pobyty na vlastních chatách Češi ani navzdory nepřízni počasí neruší. Místo plánovaného opalování a koupání tráví chataři a chalupáři dovolenou opravami a vylepšováním svého druhého bydlení.

Počet cizinců, kterých letos čeští hoteliéři čekají až 6,5 milionu, se kvůli špatnému počasí zřejmě nesníží. Naopak chladnější počasí přeje městské turistice, kterou zahraniční turisté v Česku vyhledávají především. Hlavní turistická sezona se tak díky chladnějšímu počasí o něco prodlouží. Výrazný nárůst počtu zahraničních turistů proti původním odhadům však Beránek neočekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK