Prohlášení předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa u příležitosti výsledku lucemburského referenda o Smlouvě o Ústavě pro Evropu

12.07.2005 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Komise je navýsost spokojena s kladným výsledkem, který tuto neděli zaznamenala Ústavní smlouva v Lucembursku. Osobně jsem popřál předsedovi lucemburské vlády Jean-Claudu Junckerovi, který na úspěchu tohoto hlasování pracoval až do poslední chvíle.

Lucembursko je třináctým členským státem Unie, který Ústavní smlouvu ratifikoval. Jedná se o výrazný signál. Znamená, že většina členských států je toho názoru, že Ústavní smlouva splňuje jejich očekávání a otevírá cestu k demokratičtější, transparentnější, efektivnější a na mezinárodním poli silnější Evropě.

Budoucnost Evropy je však po francouzském a nizozemské „ne“ nejistá. Právě proto jsme v souladu s vůlí, kterou všechny členské státy projevily na Evropské radě, která se sešla ve dnech 16. a 17. června, hodně přemýšleli o budoucnosti a cílech naší Unie. Komise navrhla tzv. plán „D“ – plán pro dialog, diskusi a demokracii. Rádi bychom tento plán rychle uskutečnili a budeme se snažit zahájit novou evropskou diskusi, do které by se nezapojovaly pouze osoby odpovědné za evropskou politiku, ale celá společnost.

Touto cestou se musíme dát, chceme-li, aby politické orgány a občanská společnost snáze komunikovaly, aby se na evropské projekty opět zaměřila pozornost občanů, a chceme-li budovat evropskou demokracii zítřka.

Hlas lucemburského lidu a všech Evropanů, kteří navrhovanou ústavu podpořili, musí být při této diskusi vyslyšen.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy