Ministři EMU snížili odhad růstu, dali Itálii dva roky na deficit

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 12. července (ČTK) - Ministři financí eurozóny kvůli vysokým cenám ropy znovu snížili odhad hospodářského růstu v měnové unii. Kvůli slabé ekonomice také dali Itálii dva roky čas na snížení rozpočtového deficitu do žádoucích mezí. Rozhodnutí o Itálii by měla potvrdit schůzka ministrů všech 25 zemí EU.

Ministři tak v pondělí večer schválili doporučení Evropské komise dát Itálii možnost napravit deficit do roku 2007. Řím letos čeká schodek 4,3 procenta ročního výkonu ekonomiky a překračuje tříprocentní maximum, stanovené Paktem stability a růstu. Zároveň se příští rok konají v Itálii parlamentní volby, takže úsporné kroky jsou pro nejbližší dobu vyloučené.

"Italská ekonomika prochází velmi dlouhým obdobím nízkého růstu. Je zřejmě správné dát Itálii více času," řekl k rozhodnutí v pondělí pozdě večer předseda Euroskupiny 12 zemí Jean-Claude Juncker. Itálie se letos opět ocitla v hospodářské recesi a hlasování o jejím rozpočtu bude první zkouškou zmírněných rozpočtových pravidel Paktu stability.

Juncker rovněž řekl, že ministři již nepočítají s dosavadním odhadem letošního růstu v rozsahu 1,6 procenta a snížili ho na 1,3 procenta. Byla to v posledních měsících již druhá redukce růstového odhadu z původních dvou procent, očekávaných počátkem roku.

"Shodli jsme se, že očekávání, která jsme měli počátkem roku, se na jaře nenaplnila. Také jsme se ale shodli na tom, že třetí čtvrtletí bude podstatně lepší," řekl Juncker.

Ministři konstatovali, že hlavním důvodem slabšího růstu je drahá ropa. Její cena se v posledních týdnech dostala na nové rekordy nad 60 dolarů za barel a tento pohyb se odehrával zároveň s poklesem kurzu eura. Kvůli tomu se náklady ekonomik eurozóny na energii prodražují ještě výrazněji než jinde.

Ministři Euroskupiny rovněž v pondělí večer projednávali rozpočtovou situaci v Portugalsku a vyjádřili spokojenost se strategií snižování deficitu. Portugalský schodek přitom letos překročí tříprocentní hranici EU více než dvojnásobně a Lisabon předpokládá snížení deficitu pod tři procenta až v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK