Koruna slabší na 30,30 Kč/EUR, k dolaru posílila na 24,86 Kč/USD

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Česká měna se obchoduje na slabší úrovni kolem 30,30 Kč/EUR. Zveřejněná data z ekonomiky neměla na kurz výrazný vliv. Kvůli příznivému vývoji okolních měn by však koruna mohla přes den mírně posílit, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna posílila téměř o 20 haléřů na 24,86 Kč/USD.

Trhy se dozvěděly řadu nových dat z ekonomiky. Červnová inflace výrazně vzrostla na 1,8 procenta z květnových 1,3 procenta, a to především kvůli zvýšení cen Českým Telecomem. Schodek běžného účtu platební bilance byl v květnu vyšší než očekávání a na trhu práce ubylo téměř 5000 nezaměstnaných. Koruna však na tyto data podle Vlka téměř nereagovala.

V dalších týdnech by měla koruna posilovat až na 29,50 Kč/EUR, odhadla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Důvodem bude příznivý vývoj zahraničního obchodu, produktivity práce a přílivu zahraničních investic. Na konci roku očekává Šichtařová kurz 29 korun za euro. "Nyní je proto atraktivní zajištění se proti posilování koruny ve 2. pololetí," doporučila podnikům.

Americký dolar na světových trzích v posledních dnes oslabuje. Z hodnot pod 1,20 USD/EUR se posunul až na dnešní úroveň 1,219 USD/EUR. Ve středu budou zveřejněna čísla o americké obchodní bilanci, která se již tradičně potýká s vysokými schodky. Do týdne by koruna mohla vůči dolaru posílit až na 24,50 Kč/USD, odhadla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK