Japonský výrobce pneumatik Bridgestone postaví v Maďarsku továrnu

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 12. července (ČTK) - Japonský výrobce pneumatik Bridgestone Corp. postaví v Maďarsku továrnu za 190 milionů eur. Půjde o sedmý závod japonské gumárenské skupiny v Evropě, napsal maďarský finanční deník Világgazdaság.

Největší světový výrobce pneumatik závod postaví ve městě Tatabánya na severozápadě Maďarska, řekl listu viceprezident společnosti Des Collins. Firma spolu s konkurenty Michelin a Goodyear dominuje světovému trhu s pneumatikami. Ve světě má japonský koncern zhruba pět desítek továren.

Nový maďarský závod začne vyrábět v roce 2008 a Bridgestone předpokládá, že již počátkem roku 2009 bude činit jeho denní produkce 8000 pneumatik. Závod vytvoří přes 200 pracovních míst, napsala agentura AP.

V prvním čtvrtletí klesl provozní zisk společnosti Bridgestone o 6,6 procenta na 44 miliard jenů kvůli nárůstu cen surovin. Firma v květnu vzhledem k silné poptávce v zahraničí zvýšila odhad provozního zisku pro první pololetí o 22 procent na 78 miliard jenů. I to však představuje 15procentní pokles ve srovnání se stejným loňským obdobím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK