Hankook zrušil Slovensku exkluzivitu, osloví i jiné země

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 12. července (zpravodaj ČTK) - Jihokorejský výrobce pneumatik Hankook Tire už nebude jednat o své investici za 500 milionů eur (zhruba 20 miliard slovenských korun) pouze ze Slovenskem, ale obnoví rozhovory také s dalšími zeměmi. Řekl to zdroj blízký jednáním, který nechtěl být jmenován. O investici se ucházelo také Polsko a Maďarsko.

Slovenská vláda minulý týden odmítla poskytnout Hankooku pobídky v objemu 4,28 miliardy korun, což představuje podporu více než 2,5 milionu korun na jedno pracovní místo. Korejci měli dostat také daňovou úlevu zhruba 1,2 miliardy Sk. Ačkoli ministerstvo hospodářství následně návrh upravilo, kabinet jej nepřijal.

Slovensko poté požádalo společnost o prodloužení exkluzivity jednání do konce srpna. Hankook tento návrh odmítl, zatím ale oficiálně neoznámil, zda definitivně ustupuje od záměru postavit nový provoz na Slovensku.

Neschválení státní pomoci pro investora, který plánoval v jihoslovenských Levicích zaměstnat 1600 pracovníků, vyvolal spory uvnitř vládní koalice, zejména mezi ministrem hospodářství Pavlem Ruskem a premiérovou Slovenskou demokratickou a křesťankou unií a křesťanskými demokraty. Na negativní rozhodnutí kabinetu reagovala také koruna, která dočasně oslabila.

Závod jihokorejské společnosti se vázal na chystanou továrnu automobilky Kia Motors u Žiliny. Výstavba provozu měla začít v prvním čtvrtletí příštího roku, Hankook plánoval spustit produkci v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK