FESE: Na pražské burze bylo letos nejvíce obchodů v regionu

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Pražská burza byla v prvním pololetí roku podle statistiky Evropské federace burz FESE z hlediska objemu akciových obchodů největší burzou v regionu střední Evropy. Těsně překonala vídeňskou burzu, velký náskok měla před varšavským i budapešťským trhem. Informoval o tom mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík.

Objem obchodů pražské burzy dosáhl 17,494 miliardy eur (527 miliard korun). Následovala vídeňská burza (16,925 miliardy eur), varšavská (10,618 miliardy eur) a budapešťská, která si připsala do svých statistik objem 8,741 miliardy eur.

Pražská burza obsadila v měsíčních bilancích první pozici v březnu, dubnu a květnu. V červnu se nejvyšší objem obchodů uskutečnil ve Vídni (4,144 miliardy eur), Praha obsadila druhou pozici s 2,187 miliardy eur.

Objemy akciových obchodů na pražské burze posouvají své rekordní hodnoty již více než rok. Doposud nejvyšší objem obchodů zaznamenaný během jednoho pololetí pocházel z druhého pololetí 2004 a činil 247,6 miliardy Kč. Výsledek z letošního pololetí tuto hodnotu překonal o 113 procent.

"Tato čísla jsou pozitivním signálem pro potenciální emitenty a rovněž prokazují připravenost burzy na privatizaci zbývajících státních podílů prostřednictvím kapitálového trhu," uvedl generální ředitel BCPP Petr Koblic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK