Experti: Přijmout či propustit zaměstnance je v ČR složité

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Přijmout nebo propustit zaměstnance je pro firmy v České republice poměrně složité. Přísné pracovní právo způsobuje i vyšší nezaměstnanost, protože společnosti raději některé zaměstnance vůbec nepřijmou, než aby se pak potýkaly s problémy při jejich propouštění. Uvedli to experti oslovení ČTK. Podle nich to potvrzují i statistiky OECD a Světové banky.

Regulace práce je v ČR lepší, než ve většině zemí západní Evropy, ale horší než v USA nebo Velké Británii. "Pružnost pracovního trhu je hlavním důvodem, proč je míra nezaměstnanosti v anglosaských zemích pět procent a v kontinentální Evropě dvojnásobná," řekl hlavní ekonom Patria Online David Marek. V ČR je nyní bez práce téměř půl milionu lidí a míra nezaměstnanosti činí 8,6 procenta.

Pokud mohou zaměstnavatelé propustit zaměstnance jen ze speciálních důvodů a navíc s velkými náklady na odstupném, berou tyto komplikace v úvahu již při najímání nových pracovníků. Stejně tak jsou pro ně důležité i podmínky pracovní doby nebo možnosti využívání částečných úvazků. "Řada dobře míněných zásahů státu situaci jen zhoršuje," řekl Marek. Jako příklad uvedl dlouhou mateřskou dovolenou, kvůli které mladé ženy jen obtížně hledají práci.

Světová banka měří problémy zaměstnavatelů pomocí zvláštních indexů. Ty zahrnují možnost firem využívat zkrácených úvazků a práce na dobu určitou, nařízení omezující pracovní dobu, nastavení minimálních mezd, náklady propouštění a další pracovní podmínky. Hodnota výsledného indexu se pohybuje od 0 po 100 bodů, přičemž čím vyšší číslo, tím horší mají zaměstnavatelé podmínky.

Česká republika vychází ze statistiky Světové banky poměrně příznivě. Souhrnný index činí 28, zatímco průměr zemí OECD je 34,4. Ve srovnání s okolními zeměmi je prý v ČR složité najímání pracovníků, naopak liberálnější je pracovní doba a propouštění.

Podle Daniela Münicha z ekonomického institutu Cerge-EI je však nutno statistiku SB interpretovat opatrně. Podmínky propouštění totiž vztahuje na zaměstnance, který byl ve firmě zaměstnaný 20 let. V řadě jiných států je na rozdíl od ČR propouštění tím nákladnější, čím déle člověk ve firmě pracoval. Naopak pro úvazky trvající kratší dobu jsou podmínky volnější.

"Například statistika Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ukazuje Českou republiku jako pravý opak, tedy zemi s poměrně složitým propouštěním," řekl Münich. Lehčí to mají například zaměstnavatelé v Maďarsku, Rakousku, Nizozemsku nebo Japonsku. Nejliberálnější jsou Spojené státy následované Velkou Británií, Kanadou, Novým Zélandem a Irskem. Na opačném konci žebříčku stojí Francie, Řecko, Španělsko, Turecko a Portugalsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK