HN: Možnost přepravy kontejnerů po železnici ožívá

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Rok poté, co skončila doprava kamionů po železnici z Lovosic do Drážďan, se objevil nový projekt kombinované přepravy. Tentokrát má jít jen o kontejnery, cisternové kontejnery nebo sedlové návěsy bez tahačů. Vyjíždět budou z Lovosic, ale mířit budou do německého Duisburgu, jednoho z průmyslových center na Rýně. Píšou to Hospodářské noviny.

"Pokud dostaneme dotaci na rozjezd projektu, tak od října každý týden vypravíme dva vlaky až o 30 vagonech. A dva vlaky k nám zase přijedou z Německa," řekl jednatel firmy Bohemiakombi Vladimír Fišer. Firma, která s návrhem přichází, nyní vyjednává s ministerstvem dopravy o dotacích.

Podle mluvčí ministerstva Marcely Švejnohové nyní žádost posuzují příslušné odbory. "Předběžně lze konstatovat, že se k tomuto projektu stavíme pozitivně," uvedla. Dopad na státní rozpočet by mohl být minimální, protože podporu pro linky kombinované dopravy nabízí v rámci programu Marco Polo Evropská unie.

Vlak by trasu přejel během 16 hodin. Pokud by se zboží ráno naložilo, druhý den se ve stejnou dobu může vykládat. "Oslovili jsme zatím 150 firem, zájem o takovou službu je. V Německu větší než u nás," dodal Fišer. Vlaky by měly přepravovat hlavně chemikálie. Do Lovosic je poměrně blízko z chemiček v Litvínově, Mostě, Rakovníku i Ústí nad Labem a tyto továrny jsou i v samotných Lovosicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK