Průmysl v květnu zpomalil meziroční růst na čtyři procenta

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Průmyslová výroba se v květnu meziročně zvýšila o čtyři procenta. Nezopakovala tak mimořádný výsledek z dubna, kdy vzrostla o 5,7 procenta. Podle informací Českého statistického úřadu se dařilo zejména výrobcům dopravních prostředků a zařízení. Meziměsíčně a po sezonním očištění průmyslová výroba klesla o 0,8 procenta.

Výraznější meziroční nárůst výroby dopravních prostředků zaznamenal ČSÚ již v dubnu. V květnu toto odvětví vzrostlo o 15,7 procenta. Podle ekonomů se zřejmě ve statistice projevuje zahájení výroby v kolínské automobilce TPCA.

V květnu se také dařilo výrobcům pryžových a plastových výrobků, kde se produkce meziročně zvýšila o 12,6 procenta. O 13,6 procenta vzrostla rovněž těžba některých nerostných surovin, například kaolinitických jílů a síry. O více než deset procent se zvýšila také výroba koksu a zpracování ropy a výroba a opravy strojů a zařízení.

Meziroční propad o 11,3 procenta zaznamenal ČSÚ u výrobců textilních a oděvních výrobků. Ti si často stěžují, že je likvidují levné dovozy z východu, zejména z Číny. O více než deset procent klesla výroba základních kovů a hutních výrobků. Hutě již v minulých dnech avizovaly, že kvůli celosvětovém poklesu poptávky omezí především výrobu oceli. Drobně, o desetinu procenta, se snížila výroba elektřiny, plynu a vody.

V květnu 2005 se zvýšila produkce ve všech průmyslových seskupeních; nejvíce výroba zboží dlouhodobé spotřeby, která vzrostla o 6,4 procenta. Produkce zboží krátkodobé spotřeby přidala 4,2 procenta a energií 3,2 procenta.

Průmyslové podniky ve vybraných odvětvích uzavřely v květnu nové zakázky za 115,8 miliardy korun, z toho ze zahraničí za 72,7 miliardy korun. Meziročně objem nových zakázek klesl o 0,2 procenta. Největší hodnoty nových zakázek ze zahraničí uzavřeli výrobci radiových, televizních a spojových zařízení.

Celkové tržby z průmyslové činnosti se v květnu meziročně zvýšily o 7,5 procenta. Přispěl k tomu zejména vysoký růst ve výrobě dopravních prostředků a zařízení, a to o 22,6 procenta. Výrazně se zvyšovaly tržby i výrobcům pryžových a plastových výrobků a producentům chemických látek, přípravků a léčiv.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků vzrostly v květnu reálně o 7,1 procenta, v běžných cenách o 4,4 procenta. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 48,4 procenta. Tržby z průmyslové činnosti podniků pod zahraniční kontrolou se reálně zvýšily o 13,7 procenta.

Počet zaměstnanců v průmyslu vzrostl v květnu o 6400, tedy o 0,6 procenta. Nové pracovníky přibírali například výrobci pryžových a plastových výrobků, zpracovatelé dřeva, výrobci dopravních prostředků a hutní firmy. Ubylo naopak zaměstnanců energetických podniků a těžařských firem.

Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu se v květnu meziročně zvýšila o 5,3 procenta na 18.544 korun. Produktivita práce vzrostla o 6,9 procenta, hodinová produktivita se zvýšila o 4,2 procenta. Jednotkové mzdové náklady klesly o 1,5 procenta, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK