IEA kvůli Číně a USA snížila odhad růstu poptávky po ropě

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 13. července (ČTK) - Růst celosvětové poptávky po ropě bude v letošním roce slabší, než se původně předpokládalo. Tvrdí to Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která vidí důvod v pomalejším růstu poptávky v Číně a ve Spojených státech. Agentura je poradcem v otázkách energetiky pro 26 průmyslových zemí včetně České republiky.

IEA snížila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok o 200.000 na 1,58 milionu barelů denně. Počítá tedy s růstem o 1,9 procenta. Aktualizovaná předpověď v pravidelné měsíční zprávě IEA ale přichází v době, kdy cena ropy láme jeden rekord za druhým. Ve čtvrtek barel americké ropy vystoupil na své dosavadní maximum 62,10 USD a nyní je jen o málo níže.

"Zaznamenali jsme určité cenové dopady na poptávky, a to jsme také v předpovědi zohlednili," řekl šéf výzkumu trhu s ropou Lawrence Eagles. Upozorňuje však, že pokud se bude cena ropy nadále držet nad 60 dolary, lze ještě dopad vysokých cen ropy na poptávku čekat.

Odhad růstu poptávky v Číně agentura snížila o 100.000 na 360.000 barelů denně a předpokládá tedy, že poptávka vzroste o 5,5 procenta.

"Cenové restrikce, které Čína uplatňuje na dopravu pohonných hmot a elektřiny, vedou k tomu, že domácí rafinerie nejsou schopny rentabilně zvyšovat těžbu," píše se ve zprávě. Tento stav podle IEA způsobuje, že poptávka není tak silná, jak se až doposud předpokládalo.

Agentura nicméně předpokládá, že růst poptávky se začne opět zvyšovat a ve druhém pololetí dosáhne asi 9,4 procenta. V prvním čtvrtletí tempo růstu poptávky dosahovalo 4,3 procenta, ale už ve druhém čtvrtletí kleslo o jedno procento. Na rok 2006 IEA očekává zvýšení poptávky o 7,2 procenta, tedy 490.000 barelů denně.

Pro celý svět IEA předpovídá na příští rok vzestup poptávky o 1,75 milionu na 85,62 milionu barelů denně. To by znamenalo růst o 2,1 procenta, tedy více, než se čeká letos. Bude to ale znamenat slabší růst než loni, kdy poptávka vzrostla o 2,9 milionu barelů, tedy o 3,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK