WTO: Ministři obchodu se budou snažit o liberalizaci obchodu

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TA-LIEN (Čína) 13. července (ČTK) - Ministři obchodu z více než třiceti zemí světa ukončili dvoudenní schůzku v Ta-lienu příslibem zdvojnásobení úsilí o uzavření katarského kola obchodních jednání do konce roku 2006. Vyplývá to ze závěrečného prohlášení předsedy schůzky, podle kterého se nepodařilo dosáhnout očekávaného pokroku. Ministři budou jednat zejména o obchodu se zemědělskými produkty, napsala agentura Reuters.

"Budeme pracovat na tom, abychom zvýšili podněty pro dosažení našeho cíle zakončit úspěšně katarské kolo jednání do konce roku 2006. Je to naše nejvyšší společná priorita v obchodní politice pro příští rok," uvádí se v prohlášení.

Pro úspěch prosincového jednání všech 148 členských států Světové obchodní organizace (WTO) v Hongkongu je nutné vypracovat základní dohodu do konce měsíce. Potom budou účastníci jednání potřebovat ještě rok na dopracování dohody o liberalizaci světového obchodu, která by podle Světové banky mohla vyvést z chudoby desítky milionů lidí.

Klíčovým bodem pro úspěch jednání je dohoda o postupném zrušení dovozních cel na zemědělské produkty. Ministři v tomto směru již v úterý pokročili, když označili návrh skupiny rozvojových zemí G20 za dobrý start pro další jednání. Skupina navrhla nový způsob odstraňování cel, založený na pěti pásmech. Požaduje, aby nejvyšší dovozní cla podléhala největšímu snížení.

Jednání dnes pokročilo od otázky zemědělských cel k řešení dovozních cel na průmyslové zboží a liberalizace trhu služeb. Pro mnohé bohaté státy jsou to priority a nejsou proto příliš ochotné k ústupkům v zemědělství, aniž by získaly nějakou protihodnotu. Bohaté státy chtějí větší přístup na lukrativní trhy, jako jsou Indie nebo Brazílie. Chudé státy naopak chtějí chránit svůj málo rozvinutý průmysl a nechtějí ustoupit, dokud nebude jasno v otázce liberalizace zemědělského obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK