Vláda podle očekávání přerušila projednávání rozpočtu na rok 2006

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Vláda dnes přerušila projednávání rozpočtu na příští rok, sdělil ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Materiál ministerstva financí počítá se schodkem 76,4 miliardy korun, což je proti letošnímu roku o sedm miliard Kč méně. Stát by měl utratit 906,6 miliardy korun a od občanů a firem vybrat 830,2 miliardy Kč. Že se vláda na rozpočtu dnes neshodne již v úterý avizoval premiér Jiří Paroubek.

Podle něj jednání budou dlouhá a dnes teprve odstartují. Příjmy státu by měly být v příštím roce asi o 25 miliard Kč vyšší než letos. Výdaje by se měly zvýšit asi o 18 miliard korun. Vláda by tak o šest miliard Kč překročila strop výdajů povolený Evropskou unií.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ještě nedávno tvrdil, že ministři bude muset příští rok uspořit asi 30 miliard korun, pokud budou chtít splnit slib daný Bruselu a přijmout do roku 2010 euro. Minulý týden však ČTK řekl, že díky rychlému růstu ekonomiky a vyššímu výběru daní budou moci být škrty podstatně nižší. Návrh rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 4,1 procenta, průměrnou inflací 2,2 procenta a mírou nezaměstnanosti podle staré metodiky 9,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK