Dluhy na poplatcích ČT uhradilo 229.000 lidí, dvě pětiny dlužníků

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Své dluhy na poplatcích důsledkem kampaně ČT zaplatilo 229.000 lidí, kteří někdy v minulosti nezaplatili koncesionářský poplatek. Radě ČT to dnes na jejím zasedání řekl obchodní ředitel ČT Martin Švehla. To podle informací ČT znamená částku 85,8 milionu korun. Televize přitom rozeslala dlužníkům celkem 553.000 dopisů.

Podle Švehly se podařilo doručit výzvu zhruba 370.000 dlužníků a své nedoplatky tedy uhradilo 62 procent z těch, kterým se podařilo doručit výzvu. "To je vysoká účinnost," podotkl Švehla. Své adresáty nenašlo 183.000 dopisů, z největší části (100.000) proto, že se adresát odstěhoval nebo je na adrese neznámý. "Považujeme celou akci za úspěšnou," řekl členům rady obchodní ředitel.

Podle něj se mimo jiné potvrdilo, že velká část nedoplatků nevznikla úmyslně s cílem "ošidit" ČT, ale byla způsobena "technickými a administrativními" problémy na straně plátců. Celá květnová kampaň a následné dění mělo podle Švehly i ten pozitivní efekt, že se ČT přihlásilo 47.000 nových poplatníků. To přinese televizi do konce roku zhruba 28 milionů korun; za celý rok by to při současné výši poplatků znamenalo přínos 42 milionů korun.

Česká televize se rozhodla účinně bojovat s dlužníky, kteří v minulosti poplatky platili a poté bez řádného důvodu přestali. V květnu proto obeslala více než půl milionu dlužníků s tím, že pokud nezaplatí do určité lhůty, bude jejich dlužná částka prodána jako pohledávka soukromé vymahačské firmě.

Způsob informování, jaký televize zvolila, se však stal terčem kritiky; v dopisech nebyla dlužná částka přesně rozepsána, ani neobsahovaly dobu, za níž měl dotyčný dlužit. Pro informace ČT lidem doporučila placenou telefonní linku, která stála 38 korun za minutu. Navíc se v některých případech obrátila na lidi, kteří nikdy žádný dluh na poplatcích neměli. Rada ČT samotné vymáhání nedoplatků schválila, kritizovala však chyby při něm.

Lhůta pro zaplacení dluhů skončila 20. června. V současné době tak BSP Lawyer Partners, která od ČT její pohledávky odkoupila, chystá první žaloby. Těch by mohlo být v souvislosti s údaji, které dnes na radě zazněly, zhruba 140.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK