Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny jsou spokojeni s kvalitou služeb služeb svých bank a kupují stále více jejich moderních produktů

15.07.2005 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Drtivá většina klientů ČSOB a Poštovní spořitelny je se svou bankou spokojena. Vyplývá to z průzkumů spokojenosti klientů, které pro ČSOB i Poštovní spořitelnu pořádá pravidelně dvakrát ročně nezávislá agentura TNS AISA.

Více než 94 % klientů uvedlo, že je s ČSOB i Poštovní spořitelnou velmi nebo celkem spokojeno. Na pětibodové škále, kde jednička je nejhorší a pětka nejlepší hodnocení, uvedli klienti průměrnou známku 4,72.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 10 083 klientů, což považujeme za velmi reprezentativní vzorek,“ uvedl tiskový mluvčí ČSOB Milan Tománek. „Jednalo se o klienty obou značek, ČSOB i Poštovní spořitelny, z celé české republiky. Sběr dat i celý průzkum navíc prováděla renomovaná průzkumná agentura. Proto těmto datům přikládáme vysokou vypovídací hodnotu na rozdíl od zkratovitých hodnocení bankovního sektoru, která se bez odkazu na metodologicky objektivní průzkumy v nedávné době na veřejnosti objevila,“ dodal.

Průzkum TNS AISA hodnotil několik atributů. U značky ČSOB retailoví klienti nejlépe hodnotí rychlost a přesnost pracovníků na pobočkách, jejich proaktivní přístup a vstřícné vystupování. Průměrně dosažená známka je 4,72 na pětibodové škále. V Poštovní spořitelně si klienti nejvíce cení přesnosti pracovníků, na druhém místě oceňují vystupování a vstřícnost a na třetím aktivní přístup.

Příznivý vztah klientů k oběma bankám se projevuje také trvale rostoucím zájmem pořídit si z jejich nabídky další, moderní produkty. Počet uživatelů přímého bankovnictví ČSOB a Poštovní spořitelny se meziročně (květen 2004 – květen 2005) zvýšil o 15,8 % a převýšil tak číslo 960 tisíc. Každý retailový klient ČSOB a Poštovní spořtielny dnes užívá v průměru 3,51 produktu (tzv. „cross-selling ratio“). Bezplatné poradenství pro rodinné finanční plánování pod názvem ČSOB Klíčový plán je přitom třetím nejoblíbenějším finančním produktem roku (viz soutěž Zlatá koruna 2005). Na pobočkách ČSOB a Poštovní spořitelny dnes klienti vyhledávají také pojišťovací produkty, zejména životní pojištění za jednorázový vklad (80 % celkových prodejů pojištění ve Skupině), životní pojištění s pravidelnými splátkami (25 % celkových prodejů) a neživotní pojištění (zhruba 15 % celkových prodejů). Prodej životního pojištění přes bankovní pobočkové sítě tak dosáhl bezmála ¾ celkově předepsaného pojistného ČSOB Pojišťovny. Cross-selling pojištění navázaného na bankovní produkty v sítích ČSOB a Poštovní spořtielny je tak například vyšší než v Belgii.

Z dalšího kvalitativního průzkumu, které pro značky ČSOB i Poštovní spořitelna zpracovává agentura GfK, vyplývá, že za největší přednost ČSOB považují obyvatelé České republiky její dobrou pověst, jistotu, spolehlivost a důvěryhodnost. U Poštovní spořitelny je pak na prvních místech místní dostupnost a solidní jednání.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy