Další možnosti v exportu do Ruska a spolupráce na třetích trzích

26.07.2005 | , Česká exportní banka
Tiskové zprávy


Česká exportní banka, a.s. , Vněšekonombank a Roseximbank podepsaly dnes v Praze třístrannou dohodu o spolupráci v oblasti financování českého vývozu na ruský trh a společných dodávek českých a ruských podniků na třetí trhy.  Smlouvu podepsali generální ředitel České exportní banky Josef Tauber a náměstkyně generálního ředitele Miroslava Hrnčířová,  za ruskou stranu prezident Vněšekonombanky Vladimir Dmitrijev.

Dohoda umožňuje českým exportérům a investorům realizaci i velmi rozsáhlých projektů formou obchodního a projektového financování v odvětvích energetiky, dopravy, telekomunikací, leteckého průmyslu a v dalších technologicky náročných průmyslových oborech na ruském trhu.  Dokument současně předpokládá možnost střednědobého a dlouhodobého financování spolupráce při dodávkách českého a ruského zboží zejména na trhy zemí SNS i na velké asijské trhy.

ČEB včera také uspořádala společné setkání obou bank s představiteli některých českých podniků, které již na ruském trhu pracují a připravují tam nové projekty.

Včera uzavřená smlouva mezi bankami přispívá k naplňování záměru mezivládní dohody uzavřené mezi oběma státy v květnu letošního roku.

Státem plně vlastněná a silně kapitálově vybavená Vněšekonombank  se vrací na trh, kde chce navázat na svou tradiční roli při financování ruského zahraničního obchodu i velkých infrastrukturních projektů. V této roli jí napomáhá i její dceřiná Roseximbank, která slouží  jako státní agentura pro podporu exportu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy