České daně v porovnání s Evropou

09.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Jak si stojí Česká republika v porovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie v oblasti daní? Změnila se data oslav dne daňové svobody v posledních pěti letech?

Téma týdne: Postavení Česka ve světě

Den daňové svobody
Oslava dne daňové svobody proběhla v České republice prvně 6.6.2000 a od té doby se happeningy pořádají každým rokem. Za pět let se daňová svoboda posunula o osm dnů dále, tj. letos na 14.6..

Den daňové svobody nám rozděluje rok na dvě části. Jejich doba je dána poměrem mezi celkovou velikostí daňového zatížení, včetně zákonného pojištění a celkovou velikostí části příjmů, které si poplatníci mohou po povinných zákonných odvodech ponechat pro své vlastní účely. Jinak řečeno se jedná o den, kdy lidé začínají pracovat na sebe po předchozí části roku, kdy pracovali na stát. Díky tomuto dnu si můžeme všichni uvědomit aktuální velikost daňového zatížení.

Jak jsme na tom se dnem daňové svobody v porovnání se Slovenskou republikou? V zobrazených letech 2000 – 2005 je vidět, jak je u nás stále tento den později a jak na Slovensku, tak i v České republice se den stále vzdaluje začátku roku. Přesvědčte se sami:

Rok Česká republika Slovenská republika
2005 14.6. 7.6.
2004 15.6. 3.6.
2003 12.6. 4.6.
2002 11.6. 4.6.
2001 7.6. 4.6.
2000 6.6. 9.6.

Daň z přidané hodnoty
V šesté směrnici Evropské unie je stanoveno, že základní sazba daně z přidané hodnoty nesmí být nižší než 15 %. Přesně na této hranici je v této chvíli Kypr, Lucembursko a Malta. Naopak nejvyšší sazbu DPH má Dánsko, a to ve výši 25 %. Dánové jsou podle statistického šetření Eurostatu, přes velmi vysoké přímé i nepřímé daně, nejspokojenějším národem v Evropě. Nejnižší základní sazbu DPH z našich okolních zemí má Německo – 16 % a nejvyšší Polsko – 22 %. U nás je tato sazba ve 19 %, Čímž patříme do zlatého středu.

Daň z příjmů fyzických osob (DPFO)
Česká republika patří, se sazbami daně z příjmů fyzických osob, opět mezi průměr v Evropě. Je možné říci, že nejnižší daň z příjmů FO ze všech členských zemí Evropské unie má Lucembursko. Bez zajímavosti také není nezdanění příjmů do 9.700 eur, tj. zhruba 288.000 Kč. Naopak zemí, kde nalezneme nejvyšší zdanění práce ze všech členských zemí EU, je Belgie. V minulých letech byla ale v této zemi zahájena reforma, která se zaměřila zejména na snížení DPFO. Sazba zatím klesla z 60 % na 50 %.

Spotřební daně
Stejně jako u DPH byla provedena harmonizace v EU i u spotřebních daní. Pro odstranění zvýhodňování domácích výrobců byla pozornost zaměřena zejména na vyrovnávání výše jednotlivých sazeb.

Porovnání daňových sazeb naleznete zde.

Zdroj: Aspi, www.danova-svoboda.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky