Hypotéky pro cizince raketově rostou, nejvíce si jich berou Slováci

16.08.2005 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


Objem úvěrů Hypoteční banky cizincům, kteří nemají v ČR trvalý pobyt, vzrostl za letošní první pololetí proti stejnému období loňského roku devítinásobně. „Na tomto stavu se jednoznačně podílí náš vstup do Evropské unie a s tím související usnadnění nákupu nemovitostí pro občany s trvalým pobytem mimo ČR.

Objem úvěrů Hypoteční banky cizincům, kteří nemají v ČR trvalý pobyt, vzrostl za letošní první pololetí proti stejnému období loňského roku devítinásobně. „Na tomto stavu se jednoznačně podílí náš vstup do Evropské unie a s tím související usnadnění nákupu nemovitostí pro občany s trvalým pobytem mimo ČR.Je jasné, že cizinci začali naši zemi chápat jako standardní součást Evropy a nebojí se u nás investovat,“ uvedl Petr Hlaváč, náměstek generálního ředitele pro věci úvěrové Hypoteční banky.

Nejvíce se na prudkém vzestupu hypotečních úvěrů pro cizince podílí občané ze Slovenska. Ti si v prvním pololetí roku 2005 vzali 83 % takovýchto úvěrů. Na druhém místě jsou se zhruba deseti procenty Britové, o zbytek se dělí klienti z USA, Francie a Holandska.

Služby Hypoteční banky využívají v tomto roce cizinci nejvíce na pořízení bytů (64 %) a rodinných domů (29 %). Bydlení nakupují především v hlavním městě (52 %) a Středočeském kraji (21 %). Průměrná výše hypotéky je o 800 tisíc korun vyšší než u úvěrů poskytovaných občanům s trvalým pobytem v ČR.

Zajímavý je fakt, že z cizinců, kteří si letos vzali hypotéku, je jen 40 % vdaných nebo ženatých
a dokonce jen 26 % má nezaopatřené děti. To je dáno jejich nízkým věkem, neboť 38 % z nich je ve věku 25 až 29 let. V případě rodin se přitom často jedná o smíšená manželství cizinců a Čechů
,“ dodává Petr Hlaváč, náměstek generálního ředitele pro věci úvěrové Hypoteční banky.

Pozn.: Cizincem pro účely této TZ je myšlen cizozemec, tj. osoba nemající trvalý pobyt v ČR.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy