Odpady z obalů: členské státy EU by měly splnit vyšší cíle v oblasti recyklace a využívání odpadů

19.08.2005 | , Portál Evropské unie
Tiskové zprávy


Do 18.8.2005 měly všechny členské státy EU do svých vnitrostátních právních předpisů provést směrnici EU, která stanovuje vyšší cíle v oblasti recyklace a využívání odpadu z obalů. Tento druh odpadu zahrnuje obaly vyrobené z papíru, skla, kovů, plastů a dřeva.

Nová směrnice aktualizuje a zpřísňuje dřívější směrnici z roku 1994. Jejím cílem je další snižování negativních vlivů na životní prostředí, které způsobuje skládkování a spalování odpadů z obalů a výroba nových materiálů. O provedení směrnice Komisi dosud informovaly pouze tyto státy: Rakousko, Česká republika, Německo, Lucembursko a Spojené království.

Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas k tomu řekl: „Nové cíle v oblasti recyklace jsou dalším krokem na naší cestě k udržitelnější společnosti. Tyto cíle posilují výrobní odvětví zabývající se recyklací. Rovněž umožňují spotřebitelům podílet se na recyklaci aktivně a prokázat, že mají zájem na tom, aby se s odpadem z obalů nakládalo zodpovědněji. Jsem přesvědčen, že členské státy učiní v otázce provedení nových pravidel vše, co je v jejich silách, aby byla daná pravidla plně účinná po celé EU.”

Odpad z obalů
Nová směrnice o obalech  stanovuje v oblasti recyklace odpadů téměř dvojnásobně vyšší cíle a zpřísnění vyžaduje i v otázce jejich využívání . Rovněž upřesňuje definici obalů a umožňuje, aby byla některá ustanovení, pokud se tak dosáhne výsledků, které požadují právní předpisy, provedena na základě dobrovolných dohod. Nových cílů má být dosaženo v letech 2008 až 2015 podle toho, jaké lhůty mají jednotlivé členské státy stanoveny (viz tabulka 1 v příloze).
V současné době každý evropský občan, ať již přímo nebo nepřímo, vyprodukuje téměř půl kilogramu obalového odpadu denně (viz tabulka 2). Velkou část těchto odpadů lze recyklovat. Tím se zabrání negativním dopadům na životní prostředí v souvislosti s výrobou nových materiálů, ušetří se zdroje a nedojde k uvolňování emisí do vzduchu a vody při výrobním procesu. Rovněž se snižuje podíl zneškodňovaných odpadů z obalů, čímž se nejenom zabraňuje dalším emisím do vzduchu a vody, ale také se tím zmenšuje potřeba vytvářet nové skládky a budovat nové spalovny.
Recyklace odpadů umožnila ve srovnání se scénářem, kdy se recyklace nepoužívá, ušetřit přibližně 0,6 % celkových emisí skleníkových plynů v EU za cenu cca 500 milionů EUR v roce 2001 (viz tabulka 4). Průměrné náklady na snížení jedné tuny CO2 recyklací odpadů se zvýšily z 12 EUR za tunu v roce 1997 na 23 EUR za tunu v roce 2001. Recyklace odpadů se tak stává z hlediska nákladů efektivní možností, jak snižovat emise skleníkových plynů a řadu dalších vlivů na životní prostředí.

Pokrok při provádění
Ačkoli řada členských států již nových cílů v oblasti recyklace a využívání odpadů dosáhla (a všech původních 15 členských států splnilo všechny staré cíle stanovené v roce 2002 – viz tabulka 3), informovaly Komisi o zapracování nové směrnice do vnitrostátních právních předpisů pouze Rakousko, Česká republika, Německo, Lucembursko a Spojené království. Jakmile členské státy Komisi zašlou své právní předpisy, Komise přezkoumá, zda jsou v souladu se směrnicí, a v případě potřeby může učinit další vhodné kroky. Proti členským státům, které lhůty pro provedení směrnice nedodrží, může Komise zahájit řízení pro porušení povinnosti.

 Tabulka: Přehled nových cílů

Druh Směrnice z roku 1994 Změny cílů (nová směrnice)
Lhůty EU 12: 2001
Řecko, Irsko, Portugalsko: 2005
nové členské státy: různé přechodné doby (podle smlouvy o přistoupení)
EU 12: 2008
Kypr, Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Litva, Slovensko, Slovinsko: 2010
Řecko, Irsko, Portugalsko: 2011
Malta: 2013
Polsko: 2014
Lotyšsko: 2015
Využití a spalování ve spalovnách odpadů s energetickým využitím 50-65 % minimálně 60 %
Recyklace 25-45 % 55-80 %
Cíle týkající se recyklace materiálů veškeré materiály 15 % Sklo 60 %
Papír 60 %
Kovy 50 %
Plasty 22,5 %
Dřevo 15 %

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy